Nikola Jurčević: “Nakon Koronavirusa sport će se morati resetirati!”

Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odgođena su natjecanja u Hrvatskoj, a na tu temu razgovarali smo s Nikolom Jurčevićem trenerom i bivšim reprezentativcem, Ivanom Herakom savjetnikom Ministra turizma te Mladenom Miletićem novinarom Večernjeg lista.

Za početak, kako koronavirus utječe na sport, komentirao je Mladen Miletić:

Jedan od najvećih udaraca, za koji je sport doživio u zadnjih 70 godina. Ono što na neki način čini kulturu života u Europi, prije svega od lige prvaka, velikih europskih nogometnih liga, brojnih sportskih liga koje se odigravaju u zatvorenim prostorima. Sve se to otkazuje ili je u potpunosti otkazano ili je pred otkazivanjem ili je bez publike, što samo po sebi nema smisla. Možemo se samo nadati da to neće dugo trajati, a u ovom trenutku to ne možemo znati.

Ivan Herak, savjetnik Ministra turizma, nadovezao se:

Ovakvu situaciju ne pamtim, ako gledamo aspekt gospodarstva i turizma, može se djelomično usporediti s razdobljem ’91 i ’95 i ’99 godine, kada sam ja bio ministar, kada su bili napadi na Srbiju, međutim razmjere koronavirusa je jako teško predvidjeti. Procjene su različite i vrlo je teško reći kakve će biti posljedice po hrvatsko gospodarstvo i po sport radi čega smo ovdje došli diskutirat.

Nikola Jurčević objašnjava kako je situacija takva da su svugdje po malo zabrinuti, zavisno o tome kako je koje područje zahvaćeno i kakve su negdje uvedene mjere. Nadodaje, da u razdoblju kada se to činilo da nije baš toliko ozbiljna situacija, sada su zabrinuti.

Novinar Večernjeg lista kaže da su ovakve situacije možda prilika za analizu nekih stvari iz širega kuta:

Evo ništa se ne događa, pa se možemo se prisjetiti povijesti. No, to možemo neko vrijeme. Ljudi, publika uvijek traže nova lica, nove zvijezde, nove događaje. S vremenom će naravno nastati velika glad za time. Mi ćemo se neko vrijeme snalaziti, ali kažem da to neće sve skupa dugo potrajati i ne bi ni trebalo jer sada je sve i svima nama nekako novo, pa možda čak i na neki način zanimljivo, iako ljudi umiru. Međutim, nakon tri, četiri tjedna bit će jako teško čuvati disciplinu društva.

Nadodaje da za sportske novinare slijedi jako teško razdoblje, koje je ujedno i prilika za pokazati svoju snalažljivost. U nastavku emisije komentirali su kako sačuvati disciplinu društva te izjave znanstvenika o koronavirusu.

U drugom dijelu emisije pričamo o HNK Orijent i njihovoj pozitivnoj sportskoj priči s Marinkom Koljaninom dopredsjednikom kluba. Zatim slijedi prilog o braći Ivanu i Anđelu Kvesić, koji su podjednako dobri u karateu, no samo će jedan na Olimpijske igre. U nastavku slijedi još nekoliko interesantnih tema.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *