606. emisija: Karačić, Globan i Antolić o realnim oblicima financiranja HNL-a

U 606. izdanju 14. sezone pridružili su nam se nogometni trener Branko Karačić, doc. dr. sc. Tomislav Globan te novinar Sportskih novosti Dražen Antolić. Na početku razgovora ističu da se nogometni dio koji nas čeka, čeka ozračju neizvjesnosti jer HNL bi trebala krenuti 6. lipnja kao prvo organizirano natjecanje koje bi se trebalo nastaviti. Za trenere i dalje je u zraku još puno nepoznanica, ističe Karačić.

Nama trenerima koji živimo od profesionalnog nogometa ne ide ova situacija u prilog, međutim mi moramo prihvatiti izazove. Svi smo sretni da su ekipe momčadski počele trenirati, a to daje znak da ćemo ponovno disati i da će mnogi treneri koji su bez posla danas sutra dobiti posao.

Nogomet je puno izgubio, kada govorimo na globalnoj razini o vrijednosti nogometnih klubova, a kako će to izgledati onda u Hrvatskim okvirima objasnio je Globan. Kaže da ako gledamo vrijednost igrača, a igrači su najvrjednija računovodstvena imovina, čak pad u Hrvatskoj nije toliko jak za razliku od nekih većih liga iz razloga što pad vrijednosti onih mlađih igrača, mlađih od 24 godine, je dvostruko manji, nego onih starijih od 24 godine. To je ono što su konkretne analize i pokazale, ističe Globan.

Naši igrači uglavnom ligu napuštaju relativno rano i samim time i pad prihoda od transfera, a to je i ključni prihod naših klubova, neće biti toliko izražen kao kod nekih liga i klubova gdje se ti igrači transferiraju nešto kasnije. To ne znači da hrvatski klubovi neće osjetiti krizu, no ono što je utješno jest da naši klubovi nisu ovisni toliko o samom igranju utakmica i o samom broju gledatelja, kao što su to neke druge lige.

Dražen Antolić ističe kako nemamo dobro razvijen marketing što se tiče nogometa jer živimo samo od transfera igrača. Kako učiniti naš nogomet atraktivnim, pogotovo sad kada je riječ o restartu, objasnio je Globan:

Ako govorimo o Hrvatskoj u korporativnom svijetu je najveći problem pronaći kvalitetnog direktora, pa je tako slično i u sportu. Tako da je prave ljude na pravom mjestu teško pronaći. Vi se trebate otvoriti mladim ljudima, obrazovnim ljudima jer postoje načini kako da se taj proizvod učini zanimljivijim, ne samo s aspekta da na stadionu imate više sadržaja, ili da se što više ulaznica rasproda i tako dalje, već da se unutar klubova organiziraju i dogovore kako napraviti ligu zanimljivijom.

U drugom dijelu emisije nastavljamo s nogometom i to s Markom Tolićem, koji otkriva kako mu je san igrati za Vatrene. Razgovarali smo i  Donnom Vekić i Ivom Majoli koje iščekuju novosti oko natjecateljskog tenisa u ovoj sezoni. Najbolji hrvatski plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić bit će naš najveći adut za osvajanje odličja na plivačkim natjecanjima na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. To će ujedno biti i njegov četvrti nastup na paraolimpijskim igrama te sve će napraviti da bude najbolji do sada.

 

Cijelu emisiju pogledajte u donjem videu.

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *