Hrvatski plivački savez krenut će u realizaciju projekta Hrvatska pliva (video)

Hrvatski plivački savez i Središnji državni ured za šport uz potporu Vlade RH krenuo je u realizaciju hvalevrijednog projekta Hrvatska pliva.

Cilj natječaja je omogućiti što većem broju djece, mladih i ostalim članovima društva svakodnevno bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću koja će pridonijeti očuvanju i unaprijeđenu psihofizičkih sposobnosti i zdravlja kroz stvaranje uvjeta za bavljenje športom na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

Prema statističkim podacima koji su rađeni na početku pripreme ovog projekta dokazano je da 46% djece u dobi od 6 do 10 godina su neplivači.

To je za Hrvatsku poražavajući s obzirom da smo zemlja na moru. Plivačka zemlja! – izjavila je Iva Jerković

Goran Kežman nadodaje da bi se trebalo vratiti na univerzalne škole gdje bi dijete od 4 godina krenulo s bazičnim sportovima, a onda kasnije i s drugim sportovima. Također, ističu kako plivanje nije samo sport, već vještina koja je važna i za preživljavanje i za život te da svi trebaju znati plivati.

Kreće se obnova bazena na Jadranu. Oni će dobiti balon i novu strojarnicu. Tu je opet Vlada RH izišla u susret. U Splitu imamo dva naša bisera Franka i Marina, koji jednostavno moraju imati sve uvjete kako bi nastavili ovako kako su započeli. – otkrila je Iva Jerković

Može se reći kako je hrvatsko plivanje povuklo inicijativu po pitanju statusa sporta generalno u Hrvatskoj. Iva Jerković govori kako su oni odmah reagirali jer se većina trenera financira iz sredstava kluba, odnosno članarina, a kad nema treninga nema članarina. Stoga, jedino što je bilo moguće je pokušati napraviti apel da treneri mogu nastaviti s normalnim životom.

Što se tiče sportaša, oni jedva čekaju vratiti se na bazene i trenirati. Doma napune kadu vodom kako bi zadržali osjećaj za vodu. Plivači rade u potpuno drugačijem mediju naspram ostalih sportaša i zbog toga je osjećaj za vodu najveći problem. – istaknuo je Goran Kežman

 

 

 

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *