Povrat 3,6 milijuna eura za Luku Modrića

Proslavljeni maestro veznog reda Real Madrida i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić pobijedio je u sudskom sporu protiv španjolskih poreznih vlasti. Gospodarski i upravni sud u Madridu presudio je u Modrićevu korist, naloživši poreznim vlastima da vrate veliki iznos od 3,6 milijuna eura. Sud je prve optužbe opisao kao neku vrstu “iznude” koja se dogodila prije deset godina.

Priča je počela 2012. godine kada je Modrić stigao u Madrid i dobio nalog uplatiti veliki porez od 1,2 milijuna eura od španjolskih poreznih vlasti. Posebno se ističe u ovom slučaju i tvrdnja da su optužbe nepravedno podignute s obzirom na Modrićev status prebivališta u to vrijeme. Hrvatski veznjak u Španjolsku se preselio samo zadnja četiri mjeseca 2012.; prvih osam mjeseci te godine živio je i igrao za Tottenham Hotspur u Londonu.

Glavna točka prijepora su različita stajališta o izvoru Modrićevih većinskih prihoda za tu godinu. Modrićev odvjetnički tim oštro je opovrgnuo tvrdnju španjolskih poreznih vlasti da je tamo ostvario većinu svojih prihoda, bez obzira na tvrdnju konzultantske kuće Senn Ferrero Sports Entertainment iz Madrida koji predstavljaju Modrića. Što se tiče propisa Španjolske, osoba postaje rezident nakon što navrši 183 dana boravka. Provevši ‘samo’ 127 dana u Španjolskoj tijekom te fiskalne godine, rekli su, Modrić nije zadovoljio taj kriterij.

Da stvar bude dodatno zakomplicirana, porezna uprava naplatila je dodatni porez od ukupno 1,5 milijuna eura na iznos koji je Real Madrid dao Modrićevim agentima Vladu Lemiću, Davoru Ćurkoviću i Zoranu Lemiću 2013. i 2014. godine.

Španjolska porezna uprava neopravdano je ubirala porez od Luke ModrićaŠpanjolska porezna uprava neopravdano je ubirala porez od Luke Modrića

Slučaj koji su predstavili Modrićevi odvjetnici bio je jak, tvrdeći da su agenti tad pružali usluge Real Madridu umjesto igrača. Gospodarski i Upravni sud uvažili su ovaj argument, što je rezultiralo povratom spornih 1,5 milijuna eura, što je bio veliki dobitak za Modrića.

Modrićeva pobjeda u ovom sudskom sporu na kraju iznosi nevjerojatnih 3,6 milijuna eura. Taj iznos pokriva prvih 1,2 milijuna eura poreza, dodatnih 1,5 milijuna eura troškova agenta i procijenjenih 900.000 eura kazni. Presudom da je Modriću novac nepravedno naplaćen, te su Gospodarski i Upravni sud zatvorili ovo poglavlje financijskih poteškoća za nogometaša.

Važno je podsjetiti da ova pravosudna pobjeda nije povezana s drugim slučajem utaje poreza u kojem je Modrić priznao da nije platio porez na 870.000 eura prihoda od sponzorskih i marketinških ugovora. Ova najnovija pobjeda pojašnjava suptilnosti i složenost oporezivanja poznatih sportaša i naglašava vrijednost korištenja pravosudnog sustava za osiguranje pravde u slučaju financijskih nesuglasica.

Ova pravna pobjeda izvan terena služi kao podsjetnik na upornost i odlučnost potrebnu za snalaženje u složenoj mreži poreznih zakona koji kontroliraju financijski život profesionalnih sportaša, baš kao što se Modrić vraća u svoju momčad na nogometnom terenu.

Odgovori