SportNews na svim trećeligaškim terenima u sezoni 2012/2013.

3. HNL SREDIŠTE Novoformirana liga donosi obračune zagrebačkih klubova, Segeste, Lekenika i Gaja

Nakon reorganizacije natjecanja i ukidanja 4. liga na području cijele Hrvatske, od sezone 2012./2013. zaživjet će i 3. HNL središte sa 16 klubova. Nastala je od klubova dosadašnjih 3. HNL zapad i 4. HNL središte A i B, odnosno tvore je klubovi s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. Već letimičnim pogledom na imena sudionika lako je zaključiti da u njezinom sastavu dominiraju klubovi iz Zagreba i okolice, a potkrala su se tek tri “uljeza”, sisačka Segesta, Lekenik i Gaj iz Mača u Zagorju.

Karlovačka županija je u premijernoj sezoni lige ostala bez predstavnika jer bivši prvoligaš Karlovac nije imao sredstava niti za treći rang natjecanja i pao je u četvrti, gdje će se natjecati pod novim imenom Karlovac 1919. Tužna je to i već viđena sudbina megalomanije bez pokrića pod patronatom političkih moćnika, a jednaku, ako ne i goru sudbinu doživjela je sesvetska Croatia. Ona se nakon ispadanja iz 2. HNL također trebala naći u 3. HNL središte, ali klub u stečaju se osuo u svakom pogledu, nitko nije želio suradnju sa stečajnim upraviteljem Mrkonjićem, te je ovoga ljeta registriran novi klub pod imenom Croatia Prigorje. Po pravilniku Croatia Prigorje bi trebala krenuti od najnižeg ranga, odnosno 3. zagrebačke lige, ali trenutačno traje lobiranje ne bi li se nekako uguralu u četvrti rang, odnosno 1. zagrebačku ligu. Ostali klubovi su naravno protiv, ali nikad se u hrvatskom nogometu ne zna tko koga i na koji način može pogurati ili izgurati. No, o Sesvećanima opširnije u nekoj drugoj temi i prilici…

Budući da je propozicijama natjecanja određeno da iz pet 3. liga u 2. HNL 2013. može ući samo jedan klub i to nakon doigravanja pet prvaka na neutralnom terenu po jednostrukom bod sustavu (uz obavezno posjedovanje licence za viši rang), u svim ligama i svim zainteresiranim i financijski moćnim klubovima, bitno je samo prvo mjesto. No, za pohod na njega teško da će biti sposobno više od tri do četiri kluba, pa bi se daleko žešće bitke, pogotovo na proljeće, trebale voditi za ostanak u ligi. U 3. HNL središte taj problem je posebno naglašen jer osim što pet klubova ili četiri ako bi prvak izborio 2. HNL, mora ispasti i prepustiti mjesta prvacima pet četvrtih (županijskih) liga iz ovog područja, kritično će biti zbog potencijalnih bivših drugoligaša, koji će se preseliti u ovu ligu. Zagrebačka regija ima čak osam drugoligaša, a smanjivanjem 2. HNL na 12 klubova, čak sedam ih na kraju sezone 2012/2013. ispada. Naravno, nije za očekivati da će svi ispasti, ali dva ili tri bi mogli, što znači isto toliko sadašnjih trećeligaša, koji će morati u četvrti stupanj. Tako je primjerice moguće da od 16 klubova ispadne njih osam, odnosno polovica lige, a o ideji da se opet vrati stanje sa samo tri 3. lige u Hrvatskoj bolje je još i ne govoriti jer onda bi se 10 ili čak više klubova sljedećeg ljeta moglo oprostiti od sadašnjeg statusa. Slično je stanje, primjerice, i u 3. HNL jug jer Dalmacija ima sedam drugoligaša i neki od njih će sigurno ispasti i izgurati neke trećeligaške članove.

SportNews.hr će o svim inicijativama i mogućim promjenama sustava natjecanja u 3. HNL redovito izvještavati jer ovaj portal davat će najcjelovitiju i najbolju sliku događanja na trećeligaškim terenima cijele Hrvatske. Ovakav medijski tretman klubovi i ove lige nisu imali nikada prije! Što dakle očekivati od 3. HNL središte u njezinoj povratničkoj sezoni, tko su favoriti, tko se pojačao, a tko neće imati ni igrački kadar, ni logistiku za ostanak u ligi gdje će svaka pobjeda i bod biti ogroman kapital da se ne dođe u zonu najugroženijih? Nakon brojnih kontakata s predstavnicima klubova i igračima, te na temelju napravljenog u prijelaznom roku, kao glavne kandidate za tron izdvojili smo Trnje, Dugo Selo i Vrapče. Trnje je vrlo ambiciozni debitant iz središta Zagreba, dok su Vrapče i Dugo Selo uz Segestu, Vrbovec, Dubravu i Stupnik starosjedioci u ligi, odnosno klubovi, koji su prošle sezone vodili bitke s istarskim i primorskim klubovima u tadašnjoj 3. HNL zapad. Štoviše, uz prvaka Zelinu koja je otišla u 2. HNL Vrapče i Dugo Selu su zauzeli drugo i treće mjesto što ih može svrstati u skupinu “tradicionalnih” favorita. Najveći kontinuitet dobrog rada sigurno ima Vrapče, gdje odlični mladi trener i pedagog Denis Bezer već sezonama brusi mlade talente i naslanjajući ih na iskusnu osovinu momčadi, ostvaruje jako dobre rezultate. Vrapče je momčad koja rijetko prima golove, nije je lako nadigrati i sigurno će krojiti vrh i u novoj sezoni. Potencijalna drugoligaška ambicija ovisi o poboljšanju uvjeta za rad na SRC Vrapče, odnosno izgradnji terena s umjetnom travom jer ovaj klub iz zapadnog dijela Zagreba zaista je ostao na marginama kada je u pitanju infrastruktura.

Debitant Trnje prijeti svima

Trnje je prošle sezone bilo četvtoligaš, ali sada puca na dva ranga više. Kreator te ambicije je novi sportski direktor Dinko Vulelija, koji je s dijelom uprave kluba krenuo u veliki lov na drugoligaške igrače i uspio iz Rudeša i HAŠK-a dovesti Tadića, Cmrečnjaka, Horvata, El Saleha i Pazmana. Uz još nekoliko pojačanja Trnje je za trećeligaške okvire napravilo “mali dream team”, a sada je na treneru Franji Pužinu i novom pomoćniku Zlatku Koletiću da iz momčadi izvuku najviše i ostvare planirano prvo mjesto. Ne treba ni spominjati što Pužina čeka ne krene li po planu…

Dugo Selo također nije spavalo ovoga ljeta i trener Igor Kovačević također će imati slatke brige. Iskusni Rajko Vidović i Ćiril Guja nova su napadačka pojačanja, Antonio Mamić također ima prvoligaškog iskustva, a ostali su nositelji igre kao Benković, Jakirović, Šlogar i Monar. Posebno zanimljivo bit će vidjeti nekadašnji dvojac prvoligaša Zagreba Jakirović – Vidović, koji su blistali u sezoni 2004/2005. kada su Dinamo poslali u “ligu za bedaka”. Jest da su jedan i drugi već u godinama, ali trener Kovačević mora pronaći i one koji će raditi i trčati za takve znalce, koji mogu biti ogromna prevaga u ovoj ligi. Osim što ima jaki igrački kadar, Dugo Selo, kao i Trnje intenzivno će raditi na insfrastrukturnim uvjetima, što je dokaz da misle ozbiljno kada je u pitanju 2. HNL.

Tko bi mogao pokvariti planove trojcu favorita i iskočiti iz sjene? Na riječima svakako sisačka Segesta, koja ima i najveći stadion u ligi, ali već godinama nema novaca za ozbiljnije iskorake. Tako je to s klubovima koji ovise o političkoj pozadini, a može li aktualna uprava nešto konkretnije poduzeti, ostaje pričekati. Trener Hrvoje Braović ponešto je i dovodio, ima tu zanimljivih igrača kao Zeba i Marčinković iz Međimurja, Tabaković iz Tekstilca, u Sisku je i Saša Šest, a već uvodne utakmice mogle bi otkriti koliko može Segesta.

Zanimljiva je priča i drugog kluba iz Sisačko-moslavačke županije Lekenika. Do prije nekoliko godina potpuno anonimni klub zabilježio je meteorski uspon, a prošle sezone kao četvrtoligaš imao je najveće plaće za igrače i trenera. Predsjednik Ivan Kliček dolazi iz poduzetničkog miljea i dok on vlada situacijom za Lekenik neće biti straha. Ipak, 2. HNL bila bi prevelik zalogaj i prije da će se Lekeničani zadovoljiti sigurnim boravkom pri vrhu, ako se novi trener Renato Jurčec i igrači iskažu na terenu. Bilo je dosta promjena ovoga ljeta u oba pravca, došlo je 11 igrača, te će Jurčecu trebati određeno vrijeme za uigravanje.

U kombinacijama za gornji dio tablice trebao bi biti i Vrbovec, jedan od najstarijih i najstabilnijih trećeligaša u kojem je ovoga ljeta pala stara uprava, a u sedlo se vratio nekadašnji predsjednik Jadranko Mijalić. Za trenera je postavljen Marijan Glavica, gro momčadi je zadržan i na Sajmištu će se teško uzimati bodovi. Najveća neizvjesnost, čak i drama tresla je Dubravu koja se prošle godine vratila u trećeligaške vode. Nakon otkaza Tomislavu Gričaru dugo se tražio trener i pronađen je tek prije nekoliko dana u liku Željka Dacera. Kasnile su i pripreme koje je vodio pomoćni trener Zember, a igrački kadar je kompletiran s nekoliko povratnika na Klaku kao što su vratar Kovčić, stoper Dušak i napadač Veseli. Tu su i nositelji igre iz prošle sezone kao Kanjuh, Mihovec i Palić, ali neadekvatne pripreme mogle bi na startu uzeti danak, iako se u Dubravi u svakom slučaju nadaju bar sredini ljestvice.

Sa starosjediocem Stupnikom polako počinju priče o borbi za ostanak koja vjerojatno čeka većinu debitanata, odnosno Samobor, Udarnik, Bistru, Tekstilac Ravnice, Maksimir, Strmec iz Bedenice, Gaj iz Mača i Trešnjevku. Iako je većina njih zadržala trenere iz prošle sezone, aklimatizacija na viši stupanj natjecanja često zna biti bolna, a bez adekvatnih pojačanja teško se može parirati.
Sportnews će kontinuirano donositi priče iz svih klubova u ligi, a kroz njih će se moći iščitati i stanje i odnos snaga u njoj. Čitajte nas i predlažite teme, 3. HNL napokon je dobila medij, koji je će predstavljati onako kako ona to i zaslužuje!

3. HNL SREDIŠTE 2012/2013.

 • Dugo Selo
 • Lekenik
 • Tekstilac Ravnice Zagreb
 • Maksimir Zagreb
 • Trnje Zagreb
 • Bistra
 • Dubrava Zagreb
 • Gaj Mače
 • Segesta Sisak
 • Samobor
 • Strmec Bedenica
 • Stupnik
 • Vrbovec
 • Trešnjevka Zagreb
 • Vrapče Zagreb
 • Udarnik Kurilovec

PAROVI 1. KOLA, 25 i 26. kolovoza 2012.

 • Strmec Bedenica – Stupnik
 • Dugo Selo – Lekenik
 • Tekstilac Ravnice Zagreb – Maksimir Zagreb
 • Trnje Zagreb – Bistra
 • Vrbovec – Trešnjevka Zagreb
 • Dubrava Zagreb – Gaj Mače
 • Segesta Sisak – Samobor
 • Vrapče Zagreb – Udarnik Kurilovec

 

autor:sportnews.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *