Srebrić: Niželigaškim derbijima moramo vratiti stari štih

18.kolo 4.HNL A – Trešnjevka : Trnje (0:0)

autor: Sportnews.hr

U zlatna vremena zagrebačkog nogometa na derbije Trešnjevke ili Trnja dolazile su stotine, tisuće navijača. Nedjeljom u deset bila je poznata sintagma kojom su se identificirali takvi događaji. Derbi Trešnjevke i Trnja u zadnjem kolu opet je odisao daškom tih starih vremena.

Opet je, kao nekada, gledalište bilo puno. Neki su čak došli u gotovo svečanom izdanju, odajući tako respekt događaju. Derbi je ponudio čvrstu igru, a gledatelji su ostali tek zakinuti za pogotke. Završilo je miroljubivih 0:0. A kako bi ovakve utakmice vrlo skoro opet mogle postati važan društveni događaj pokazuje petstotinjak navijača.

Od poznatijih lica iz nogometnog svijeta vidjeli smo Zorislava Srebrića, Glavnog tajnika Hrvatskog nogometnog saveza, Igora Čalu, sportskog direktora Zagreba, Krešimira Ganjtu, stručnjaka koji je trenirao i Trnje i Trešnjevku. Tu su još bili i Slaven Batovanja, trener Šparte Elektre, Željko Radišić, tener Tekstilca Ravnice, Marijan Štrajcer, bivši trener Trnja i Trešnjevke, Mićo Vujanić i Zdravko Mavrović, legende zagrebačkog malog nogometa, Branko Stipković, ugledni novinar Sportskih novosti…

– Ova priredba zaslužuje puno komplimenata. Dojam bi sigurno bio bolji da je pao poneki pogodak, no uistinu se osjećalo ozračje nekadašnjih derbija. Bile su to nadaleko poznate utakmice na kojima su gledališta bila ispunjena. Posebno bih pohvalio i suđenje – istaknuo je Zorislav Srebrić i prisjetio se kako je to izgledalo u neka davna vremena:

Bile su to sjajne utakmice s puno pravog nogometa. Posebno u doba bivše Jugoslavije. Tada su igrali sjajni igrači po tim klubovima. Takve utakmice malo zvuče kao kvartovsko rivalstvo. Bili su to poznati derbiji nedjeljom u deset. Bilo je tu i drugih derbija i kako se sada ova dva kluba bore za prvo mjesto to će se proširiti i na druge kvartove. Sve je bilo u gornjim granicama fair playa.

Može li se vratiti taj stari štih? – Naravno da može. Moramo smanjiti nasilje i rasizam na nogometu i ljudi će se vratiti amaterskom i profesionalnom nogometu. Ne smijemo razmišljati samo o reprezentaciji ili Ligi prvaka jer dobar nogomet se igra i u nižim ligama – zaključio je Srebrić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *