(VIDEO) Hrvatski paraolimpijski atletičar Matija Sloup i njegova životna priča: „Bez njega ne bih bio danas tu gdje jesam!“

Hrvatski paraolimpijski atletičar Matija Sloup svjetski je rekorder u bacanju diska u kategoriji atletičara s niskim rastom s daljinom od 27. 87 metara. U Dubaiju, prošle godine, osvojio je brončano odličje na WPA Svjetskom paraatletskom prvenstvu, a na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u paraatletici osvojio je 4. mjesto u bacanju kugle te 8. na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Ova godina trebala je biti paraolimpijska godina, no zbog trenutne situacije u cijelome svijetu, sport je stao. Evo kako je to komentirao:

Godina 2020. je trebala biti ta prava godina koja će obilježit zapravo moju cijelu karijeru. Pripremali smo se na tu medalju na Paraolimpijskim igrama. Bio sam u top formi, rezultati su skakali, ali nažalost dogodila se situacija koja se dogodila. No, mislim da to može biti jedna pozitivna stvar, mogu se posvetiti rehabilitaciji od silnih napornih treninga i mogu se posvetiti ojačavanju nekih manjih skupina mišića, koje nisam do sada trenirao.

Dotakli smo se i njegove životne priče. Kaže kako je kroz svoju mladost, osnovnu školu, pa sve do srednje škole imao 15-16 operacija. Pola svog djetinjstva je proveo u bolnicama, a najviše je zahvalan doktoru D. Antičeviću, koji je prepoznao njegovu dijagnozu te spasio ga od invalidskih kolica. Naglasio je kako bez njega ne bi bio danas tu gdje je.

Matija Sloup student je poslovne ekonomije u Kutini te čeka svoj termin obrane završnog rada. Kaže da mu sport puno znači u životu te da se ne može zamisliti da ne trenira. Sport ga ispunjuje, fizički, psihički, ali i duhovno se bolje osjeća, pogotovo kada je napredak vidljiv. Svi su uz njega, no najveća potpora u sportu mu je Paraolimpijski odbor jer kako kaže oni mu omogućuju sve što mu je potrebno za kvalitetno treniranje. Doma redovito trenira, no nada se brzom povratku u dvoranu, čim popuste mjere opreza.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *