1:0 ZA OSJEČKI PANNONIAN CHALLENGE

Osječki festival ekstremnog sporta, Pannonian Challenge – jedini koji se održava u ovoj godini, već je prvog dana pokazao kako i „ekstremno može biti odgovorno“!

Unatoč najvećoj krizi u povijesti sporta uzrokovanom globalnom pandemijom korona virusa koja je rezultirala otkazivanjem većine sportskih natjecanja, osječki Pannonian Challenge, najveći festival ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe, uspješno je završio svoj prvi dan. Osječki festival ujedno je i jedini festival ekstremnog sporta na svijetu koji će se održati ove godine!

U Osijek je tako pristiglo oko 150 sportaša – inline, skate i BMX vozača – iz cijele Europe kako bi se, njih pedesetak u svakoj od disciplina, borili za titulu najboljeg na ovogodišnjem, XXI. Pannonian Challengeu. Ovogodišnji festival održava se bez prisutnosti publike u strogo kontroliranim uvjetima i po propisanim epidemiološkim pravilima. Svi sportaši prolaze stroge zdravstvene kontrole kako bi mogli sudjelovati na natjecanju, kako bi se zdravstvena sigurnost stavila na prvo mjesto, kao i svi organizirani i akreditirani novinari koji ulaze i kreću se prostorom osječkog skate parka, ujedno i najopremljenijeg skate parka u Srednjoj Europi, a koje uključuju mjerenje tjelesne temperature, dezinficiranje ruku, upisivanje kontakata, obavezno nošenje maski, držanje razmaka i slično.

Uz brojne natjecatelje u Osijek su ove godine pristigli i najbolji hrvatski BMXer i osvajač Svjetskog BMX kupa FISE Marin Ranteš te šesterostruki pobjednik prestižnog natjecanja X games i osvajač Svjetskog BMX kupa FISE te pobjednik Pan Američkih igara Daniel Dhers.

‘Drago mi je da će se, unatoč brojnim natjecanjima koji su se otkazali po svijetu Pannonian Challenge ipak održati. Drago mi je zbog samog Pannoniana ali i zbog mojih kolega vozača koje ću vidjeti nakon dugo vremena. Također, jako sam ponosan kad vidim da se najvjernija osječka publika pomirila da će ove godine naše vratolomije morati pratit putem streaming servisa, ali ponosan sam i na sve vozače, jer vidim da poštuju pravila i paze na sebe i druge. Konačno, u ovom smo zajedno i jedino tako odgovorni možemo pobijediti. Ja se nadam svojoj pobijedi, unatoč jakoj konkurenciji.’ Izjavio je Marin Ranteš.

Dhers nije krio oduševljenje što će moći doći na ovogodišnji Pannonian Challenge. ‘Iako žalim za publikom, iznimno mi je drago što ćemo moći voziti.“ te kroz smijeh dodaje „Volim Osijek i ovaj park uz rijeku, jedino se bojim rezultata, ipak vozim protiv Marina, na njegovom terenu“..

Prvi dan Pannoniana bio je u duhu inline natjecanja. Nakon izvrsnog uvoda amaterskih vozača u popodnevnim satima je došao na Inline Elite/Pro disciplinu, koja je i ove godine okupila uistinu najbolje europske rolere, koji ni u ovim izvanrednim uvjetima nisu mogli propustiti Pannonian Challenge. U ozbiljnoj i teškoj konkurenciji pobjedu je izvojevao izvrsni Nizozemac Jaro Frijn čime je postao i prvi pobjednik 21. Pannonian Challengea. Za nijansu je bolji od Francuza Diako Diabya, koji je završio na drugom i prošlogodišnjeg pobjednika, Britanca Joe Atkinsona, koji je unatoč dobroj tehničkoj izvedbi morao prihvatiti treće mjesto.

‘Ovo je moj prvi nastup na Pannonian Challengeu i jako sam sretan što sam ovdje, s kolegama koje dugo nisam vidio. Festival djeluje kao velika zabavna s prijateljima, velika zabavna vožnja. Dugo nisam vozio na nekom natjecanju zbog pandemije koronavirusa i osjećam se odlično pri povratku na role u vrhunskom skate parku – rekao je nakon preuzimanja zlatne medalje oduševljeni pobjednik Jaro Frijn, koji je bio ujedno i najmlađi natjecatelj u toj disciplini s tek navršenih 20 godina.

Danas, drugog festivalskog dana, na programu je skate natjecanje. Kao i svake godine do sada skateri dolaze u snažnom sastavu – predvođeni Timotejom Lampe Ignjićem iz Slovenije i Slavoncem Brunom Vranićem, koji će se i ovoga puta boriti za najviše mjesto na postolju. Izravan prijenos skate natjecanja može se uživo pratiti na Sportskoj televiziji (SPTV) te RTL.HR platformi.

Također, poznato je da Pannonian Challenge ne može bez popratnog sadržaja urbane kulture. U sklopu današnjeg programa održat će se, pod strogim pravilima i uz obavezno rastojanje, Graffiti radionica koju će za svega dvanaest polaznika voditi renomirani ulični umjetnik – CHEZ 186.

Vjerna publika Pannonian Challengea prihvatila je novi virtualni doživljaj, a kako bi gradu i publici pokazali znak zahvale što ih prate i putem online servisa, dan prije samog početka festivala na vrata Grada postavljena je velika zlatna medalja, najveća na svijetu! Ovu medalju Pannonian obitelj poklanja svim sugrađanima, volonterima, partnerima, sponzorima, medijima i već spomenutoj vjernoj publici koji su godinama uz festival i koji ove godine imaju razumijevanje za način na koji se on održava. Također, centar grada domaćin je izložbe ‘Retrospektive Pannoniana’, izložbe Samira Kurtagića koji je s kolegama fotografima Marinom Lončarom, Marinom Stuparom, Dubravkom Milinkovićem i Nikolom Predovićem, ovjekovječio ljude Pannonian Challengea i vratolomije koje oduzimaju dah u izvedbi vrhunskih BMX vozača, skatera i rolera tijekom 20 godina postojanja festivala.

„Želio bih čestitati organizacijskom timu Pannonian Challengea kao zamjenik gradonačelnika ali i kao voditelj stožera civilne zaštite Grada Osijeka jer ovo je dokaz da ekstremno može biti i odgovorno, drugačije i odmjereno. Grad Osijek i Pannonian Challenge svoj odnos njeguju već godinama, a nadamo se da će 21. izdanje Pannoniana pokazati kako je Osijek grad koji se lako prilagođava novonastalim situacijama.“ – izjavio je Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

‘Hvala svima, od volontera, do medija, partnera i sponzora koji su s nama u ova teška vremena, i što su nam omogućili da organiziramo 21. Pannonian Challenge, festival koji živi ekstremno. Ovo će biti izdanje puno izazova, ali držeći se mjera, pobijedit ćemo zajedno. Pratite nas online ove godine, a već iduće godine se vidimo u najdražem parku’ rekao je Jurica Barać, organizator Pannonian Challengea.

Vožnje ekstremnih sportaša možete bodriti putem Internet portala RTL.hr gdje će biti prijenos najvažnijih dijelova te putem SPTVa gdje u subotu za BMX dan pripremaju veliku emisiju i prijenos finala!“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *