Anton Matković: Od Hajdukova pogleda do osječkog sjaja

Tijekom užarenog ljeta 2021., svijet nogometa zaokupio je pozornost mladog genijalca Antona Matkovića. Imao je samo 15 godina i 10 dana je trenirao s Hajdukom u Splitu. Perspektivno krilo i centarfor iz Slavonskog Broda ostavio je neizbrisiv trag u svom kratkom stažu, ali sudbina je na kraju imala druge planove za talentiranog tinejdžera.

Matkovićev put krenuo je iznenađujuće kada se odlučio vratiti u Slavonski Brod kako bi završio završni razred osnovne škole u poznatom okruženju. Čak i dok se opraštao od primorskog grada, nastavilo se šuškati o njegovom potencijalu, ostavljajući nogometne fanove da razmišljaju o neispričanoj priči o tome što se događa.

Dvije i pol godine kasnije Matković se u dresu NK Osijeka vratio u žižu nogometa. Glavni trener kluba Zoran Zekić održao je svoje obećanje o razvoju mladih talenata i katapultirao Matkovića u središte pozornosti. 191 centimetar visoki nogometaš nedavno je postigao važnu prekretnicu kada je debitirao u HNL-u protiv ni manje ni više nego zagrebačkog Dinama.

Matkovićeva vještina došla je do izražaja kada je sjajno probio obranu Dinama na Maksimiru. Na preciznu asistenciju Pušića spretno je umakao protivničkom vrataru i mirno pospremio loptu u mrežu te izjednačio na 1:1. Bio je to trenutak koji je pokazao Matkovićevu staloženost i umijeće, čime je postao peti najmlađi strijelac u povijesti Osijeka u HNL-u.

Matković je rođen 19. veljače 2006. godine i ne samo da je dospio na naslovnice u zemlji, već je izborio i mjesto u reprezentaciji. Njegovo putovanje kroz mlade momčadi Hrvatske, od razine ‘U-17’ odražava predanost zemlje razvoju nogometnih talenata od rane dobi.

Anton Matković: 17-godišnjak trenutno igra za NK Osijek

Nakon njegove impresivne igre protiv Dinama, pojačala se šuška oko Matkovića, što je izazvalo priče i otkrića o njegovoj bivšoj vezi s Hajdukom. Naime, nakratko se pridružio Hajduku na probi 2021. godine, a svoje je umijeće pokazao tijekom boravka u Splitu. No, nogometna zvijezda nije se dugo zadržala tu i vratio se u Marsoniju, gdje je tada i pripadao.

Matkovićeva nogometna karijera započela je u Budainki i Željezničaru, da bi potom krenuo u HNK Hajduk. Hajduk, poznat po svom intenzivnom skautiranju u regiji, već je bio svjestan mladog igrača tijekom njegovog boravka u Marsoniji, ali nije uspio osigurati dugoročni ugovor.

Tada je Osijek prepoznao Matkovićev potencijal, doveo ga u omladinsku školu i dao temelje za njegov brzi uspon. Dok mladi talent nastavlja stvarati prilike u bojama Osijeka, njegovo putovanje dokaz je nepredvidivosti nogometa i otpornosti potrebne da se prevladaju njegovi preokreti.

Priča Antona Matkovića tek je na početku. Dok on nastavlja usavršavati svoje vještine na terenu, svijet nogometa s nestrpljenjem očekuje sljedeće poglavlje u izvanrednoj priči hrvatske zvijezde u usponu.

Odgovori