Dragan Primorac: “Više je razloga zašto je Covid oslabio!” (video)

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade dr. Dragan Primorac bio je gost emisije SN.

“Ono što je meni osobno iznimno zanimljivo su zadnje studije koje su pokazale da je 30 posto populacije koji su oboljeli od virusa poptuno asimptomatski. Možda je negdje oko 80 tisuća zaraženih u Hrvatskoj, s obzirom na brojke koje proizlaze iz seroloških testiranja”, rekao je Primorac.

Istaknuo je kako je gotovo dvostruko više ljudi preboljelo covid-19 od onoga što mi znamo, opet nedovoljno za imunitet krda.

Svi moraju shvatiti da se u ovoj fazi zaraza ne može spriječiti, no može se jako usporiti i tu je odgovornost svih nas. Svaki mjesec usporavanja širenja infekcije golemi je dobitak i nikako se ne smije dogoditi eksponencijalno širenje infekcije jer niti jedan zdravstveni sustav to ne može izdržati i dovest će do preopterećenja medicinskog osoblja i bolnica. Na žalost Italija je najbolji primjer navedenog..- U međuvremenu smo napravili nekoliko seroloških studija koje su pokazale da oko dva posto populacije Hrvatske ima tipična protutijela IgG koja su znak da je osoba preboljela bolest. Dakle, mi smo znali da je Hrvatska u konačnici negdje oko 80.000 osoba imala koje su vjerojatno inficirani, a velikim dijelom asimptomatski.

Na pitanje je li virus oslabio, Primorac je odgovorio da je on kao struktura stabilan, ali su se niz okolnosti promijenile koje su dovele do toga da mi nemamo ljude na respiratoru, ili ako ih imamo – imamo ih minimalno….više u video zapisu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *