Kineziološki fakultet 60 godina djelovanja! (video)

U godini u kojoj Sveučilište u Zagrebu slavi 350. obljetnicu utemeljenja, jedan je njegov važni član obilježio 60 godina djelovanja. Kineziološki fakultet, nastao u studenome 1959. godine kao Visoka škola za fizičku kulturu, kroz šest je desetljeća stvarao temelje za hrvatsko “sportsko čudo” ili, kako su mnogi istaknuli – stvarao je vođe i prvake. Pokazao je to i kratki dokumentarni film Jakova Sedlara, a potom i brojni govornici – od dekana Tomislava Krističevića do kineske veleposlanice u RH, Njezine Ekselencije Xu Erwen.
Upravo je cijenjena diplomatkinja iz najmnogoljudnije države svijeta izrekla važnost zagrebačkog Kineziološkog fakulteta i za hrvatsko-kineske državne odnose, u kojima sport ima značajnu ulogu:
– Ovdje trenutačno studira stotinjak kineskih studenata, oduševljeni su načinom rada fakulteta i edukacijom koju dobivaju…
Velikim pljeskom u prepunoj sportskoj dvorani pozdravljen je prvi naraštaj studenata fakulteta, među kojima je i bio Zlatko Šimenc, srebrni olimpijac iz Tokija 1964. godine. Oko 6000 studenata dosad je završilo fakultet, a hrvatski sport obogaćen je i s više od 3500 trenera te akademska zajednica sa 220 doktora znanosti. Naravno, zahvala je izrečena i svim dosadašnjim dekanima (apostrofirani su Igor Jukić i Damir Knjaz, prethodnici aktualnog dekana Krističevića), a posebna priznanja dobila su dva profesora emeritusa – Dragan Milanović i Vladimir Findak, te rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Naslove zaslužnih i gostujućih profesora dobili su mnogi suradnici i prijatelji zagrebačkog KIF-a – iz Splita, Osijeka, susjednih i drugih europskih država, SAD-a, Kine… Među onima koji su dobili status počasnog trenera-predavača našla su se i imena Zlatka Dalića (nogomet), Srećka Šuka (veslanje), Lucijana Krce i Tigrana Goričkog (gimnastika), Deana Kontića (kondic. trener u nekoliko sportova) i drugih. Atraktivna i vrlo zanimljiva bila je čestitka KIF-u, upućena video-linkom iz Moskve od košarkaškog trenera Dimitriosa Itoudisa, kako on to i običava – na vrlo dobrom hrvatskom jeziku.
Osim kineske veleposlanice, svečanosti u Zagrebu nazočili su veleposlanici Australije i Indije u RH, izaslanici vodećih državnih i gradskih institucija, krovnih sportskih udruga, kao i brojni predstavnici domaće akademske zajednice i gostiju sa srodnih obrazovnih ustanova iz susjednih država (Ljubljana, Sarajevo, Banja Luka, Novi Sad, Beograd, Niš, Priština, Nikšić). Svečanost su uveličali i brojni aktivni sportaši, predvođeni olimpijskim trojcem za Tokio – veslačkom braćom Sinković i gimnastičarom Tinom Srbićem.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *