Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su brončanu medalju na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru!

jedrenje Prva hrvatska medalja na ovom natjecanju od Atene 2003, kada je na postolju predolimpijske regate stajao Mate Arapov. Ukupno 19 zemalja osvojilo je medalje ove godine u Rio Janeiru, najuspješnija Francuska s pet odličja.

Naravno da kad uđeš s prvog mjesta u finale da nije jednostavno provariti da ipak kući ideš s broncom. Ali kad se pogleda da je to prva medalja za hrvatsko jedrenje na predolimpijskoj regati nakon 12 godina onda je jasno kakvi su ulozi u pitanju i koliko bronca Šime Fantele i Igora Marenića vrijedi. Uoči finala klase 470 puno je posada imalo računicu za medalju, puno ih je moglo stajati na postolju, tako da ne iznenađuje da su svi odabrali taktiku da neće jedriti na nikog pojedinačno, da neće biti duela, već da će jedriti na pobjedu. Tako je odlučila i naša posada, međutim stvari su se ipak posložile drugačije, deveti su prošli ciljem.

– Na start smo došli prerano, tako da smo prestupili i morali se iskupiti, vratiti, ali tu nismo puno izgubili, brzo smo ponovno bili u igri, nakon 15-20 metara. Povukli smo desno, prije starta htijeli smo ići lijevo, i bila je prilika da se prebacimo lijevo, međutim ja sam tu napravio grešku, vidio sam neki reful s desne strane, to je međutim bilo kratkog daha, više nismo mogli uhvatiti priključak. Pogriješio sam i platili smo tu grešku. Polje je izvanredno teško, s dva vjetra. Malo smo tužni, ali moramo biti zadovoljni cijelim tjednom. Današnji dan je poseban i sve skupa smo zadovoljni odjedrenim – rekao je Šime.

Zlato su uzeli Australci Mathew Belcher i William Ryan, srebro Francuzi Sofian Bouvet i Jeremie Mion.

– Išli smo na pobjedu danas naravno, ali naravno zadovoljni smo da je medalja ipak tu. Nastavljamo s radom, nećemo ništa posebno mijenjati, opremu smo uglavnom odabrali, sad ćemo svoj brod donijeti u Rio, tu smo bili s iznajmljenim, i što više vremena budemo mogli provesti ovdje na pripremama – kazao je Igor.

19 zemalja osvojilo je medalje ove godine u Riu, po broju medalja najuspješnija je Francuska, osvojili su pet, po tri imaju Australija i Nizozemska, dvije Italija, Velika Britanija, Španjolska i Novi Zeland, po jednu Finska, SAD, Kina, Litva, Brazil, Poljska, Austrija, Grčka, Belgija, Njemačka, Švedska i Hrvatska. Najviše zlata osvojila je Australija – dva.

Kopneni dio predolimpijske regate funkciniorao je s dosta prepreka, ali funkcionirao je. Na moru, osim zagađenja i otpada, rad regatnog odbora je bio na visini i na to nije bilo pritužbi. Unatoč slabom vjetru odjedren je gotovo puni program. Dakle, temelji za olimpijsku regatu su tu. Marinu da Gloria jučer su obišli i delegati nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima su bili i predstavnici HOO-a Damir Šegota i Petra Nosso.

–       Kao i obično godinu dana prije OI održava se sastanak šefova misija. Tu sam već treći put i čini mi se bolje nego prije. Objekti se polaku završavaju i čini mi se da će biti na vrijeme gotovi. Mi smo u tijeku priprema, riješavamo dodatni smještaj, jer prema onome što su nam rekli organizatori kapaciteti neće biti dovoljni za sve, tako da smo obišle neke stanove i hotele, a ovo ostalo sve ide prema planu – rekao je šef hrvatske misije Damir Šegota.

Hrvatski jedriličari iz Rio de Janeira sutra kreću kući, no sezona je daleko od gotove. Jesen je vrlo bogata, očekuje nas finale Svjetskog kupa u Abu Dhabiu, te još pet svjetskih prvenstava, za Finn, 470, Laser Radial, 49er i RS:X. Osim medalja borit ćemo se za još tri olimpijske norme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *