Branko Karačić o izgledima Hrvatske za plasman na Euro

U ključnom trenutku za hrvatsku nogometnu reprezentaciju velika su očekivanja od nadolazećih utakmica koje bi mogle odlučiti o njihovoj sudbini plasmana na Europsko prvenstvo. Iskusni nogometaš Branko Karačić nedavno je u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub podijelio svoja saznanja, istaknuvši ključne odluke i izazove s kojima se momčad suočava.

Hrvatska je trenutno u podoptimalnoj poziciji, druga u skupini s 13 bodova. Pritisak je porastao nakon nedavnog neuspjeha protiv Walesa, pri čemu su obje momčadi trenutno izjednačene po bodovima.

Hitnost pobjede najvažnija je za momčad Zlatka Dalića dok se pripremaju za utakmice protiv Armenije i Turske. Jedno od gorućih pitanja oko momčadi je uloga svestranog Joška Guardiola: treba li igrati na poziciji braniča ili stopera.

Karačić vjeruje da ga Guardiolova sposobnost prilagodbe na različite pozicije, koju je pokazao tijekom svog vremena u Manchester Cityju, čini vrijednim igračem. Očekuje se da će suradnja Dalića i Guardiola te strateška zadaća izbornika donijeti pozitivne rezultate momčadi.

Značajan propust u sastavu je Ivan Rakitić, koji je imao sjajan nastup sa Sevillom. No, Karačić ostaje pri svom mišljenju da igrače koji su se oprostili od reprezentacije, poput Rakitića, ne treba pozivati.

Karačić je zahvalio Rakitiću na dosadašnjem doprinosu i istaknuo potrebu da momčad ide naprijed sa sadašnjom grupom igrača. Osvrće se na izazove i ambicije ove sezone, fokusirajući se na sopstvenu trenersku ulogu u Posušju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Iako se nagađalo da će Branko Karačić 2016. godine postati trener Hajduka, to se nije dogodilo.

Posušje je trenutno u prvoj ligi i želi osigurati svoje mjesto u ligi i promovirati mlade talente. Čineći to, on utjelovljuje Karačićevu predanost podršci sljedećoj generaciji nogometnih zvijezda.

Pažnju privlači i mostarski Zrinjski, koji je postao prvi bh. klub koji se natjecao u Europi. Karačić je pohvalio kolegu Krunoslava Lendulića i pripisao mu zasluge za povijesni uspjeh kluba. Ogromna dominacija Zrinjskog u njegovih šest ligaških prvenstava u proteklom desetljeću dovoljno govori o izvrsnosti njegovog menadžerskog tima i nepokolebljivoj podršci njegovih ultra-navijača.

U Hrvatskoj je Karačić iznio svoje mišljenje o domaćoj ligi, izrazivši iznenađenje energičnom igrom Rijeke, dok je izrazio razočaranje razočaravajućim igrama Dinama i Osijeka. Turbulentan Dinamov put i ispodprosječna igra Osijeka unatoč iznimnoj infrastrukturi oblikovali su trenersku ocjenu ove sezone.

Ovogodišnju hrvatsku reprezentaciju mučilo je puno ozljeda, a neuspjehe su imali ključni igrači poput Luke Šutića, Ivana Perišića i Andreja Kramarića. Ima raznih ozljeda, od ozljeda mišića do problema s koljenima i ligamentima.

Nadajući se dobrom rezultatu, momčad će se osloniti na rezultate Armenije i Turske kako bi zaustavili napredak Walesa. Kako se približavaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo, perspektiva Branka Karačića pruža jedinstveni uvid u izazove s kojima se suočava hrvatska nogometna reprezentacija.

Karačić ima bogatu povijest i kao igrač i kao trener, a njegova će zapažanja biti važna ako momčad želi osigurati mjesto na sljedećem Europskom prvenstvu.

Odgovori