BRITANSKI BICKLIST NADOMAK UKUPNE POBJEDE NA CRO RACEU

BRITANSKI BICKLIST NADOMAK UKUPNE POBJEDE NA CRO RACEU

Solo vožnjom kroz Opatiju Stephen Williams preuzeo crvenu majicu

OPATIJA, 2. listopada 2021. – Britanac Stephen Williams, član momčadi Bahrain Victorious, pobjednik je pete etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od Rapca do Opatije u dužini od 137,5 kilometara, a ujedno je i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Williams je ciljem prošao s 10 sekundi prednosti u odnosu na drugog Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X Pro Cycling Team) i trećeg Micka van Dijkea (Jumbo-Visma) koji su predvodili skupinu od 13 vozača.

„Bilo me je strah nakon prvog prolaska kroz Opatiju da će me uloviti, budući da smo odradili puno etapa i bojao sam se da nema svježine u mojim nogama. Međutim, shvatio sam, negdje tri kilometra do cilja, kako imam još svježine i da mogu još podignuti tempo. Ovo mi je pokazatelj da sam u dobroj formi i to mi i daje optimizam za sljedeću sezonu“, rekao je Stephen Williams nakon ulaska u cilj.

Williams ima 17 sekundi prednosti ispred drugog Hoelgaarda, a 18 sekundi ispred trećeg van Dijkea, uoči posljednje, šeste etape utrke.

Najbolje plasirani Hrvati na etapi bili su Fran Miholjević kao dvadeseti sa zaostatkom od 4 minute i 24 sekunde te Josip Rumac koji je bio 28. te ciljem prošao 4 minute i 31 sekundu nakon Williamsa. U ukupnom redoslijedu Rumac je 23. sa 4:40 minute zaostatka za Williamsom, dok je Miholjević 38. sa 6:31 minuta iza Britanca.

Akcija u najkraćoj etapi ovogodišnjeg CRO Racea krenula je od samog starta, a inicijatori su bili Austrijanac Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) i Španjolac Oier Lazkano Lopez (Caja Rural-Seguros RGA). Njih dvojica izdvojila su se iz glavne skupine te stigli prvi na brdski cilj u Gračišću, a

maksimalan broj bodova osvojio je Austrijanac.

Uslijedio je prolazni cilj u Pazinu gdje je ponovno Pernsteiner bio prvi, a Lazkano drugi. Njih dvojica u tom su trenutku imali 1:45 minuta prednosti u odnosu na Španjolca Xabiera Mikela Azparrena (Euskaltel Euskadi), dok je peloton kasnio 3:30 minuta.

Na najtežem usponu čitave utrke akciji se priključio i jedan od najvećih favorita za ukupnu pobjedu, Britanac Simon Yates (Team BikeExchange) koji je prvi stigao na vrh Učke u pratnji svog sunarodnjaka Stephena Williamsa (Bahrain Victorious). Yates i Williams bili su prvi i na brdskom cilju u Kastavu, a „pokupili“ su i bonus sekunde na prolaznom cilju u Viškovu.

Na putu iz Viškova ka Rijeci Yatesu i Williamsu na čelu utrke priključio se i Austrijanac Riccardo Zoidl (Team Felbermayr Simplon Wels), a taj je trojac uspio stvoriti pola minute prednosti u odnosu na skupinu od 15-ak vozača.

I u Viškovu i u Rijeci prvi je prolaznim ciljevima prošao Williams ispred Yatesa i Zoidla, a taj je trojac na putu iz Rijeke ka Opatiji iskoristio neodlučnost u drugoj skupini te povećao svoju prednost na gotovo minutu.

Skupina od 15 lovaca ipak je na ulasku u Opatiju uspjela smanjiti zaostatak na 30 sekundi, a s obzirom na to da je u zadnjih 10 kilometara bio sve vidljiviji umor kod Yatesa i Zoidla, razlika je ubrzo pala na 20 sekundi pa je Williams u završnom krugu odlučio solo vožnjom krenuti po etapnu pobjedu u čemu je i uspio, dok su Yates i Zoidl uhvaćeni kilometar prije cilja.

Yates je ipak osvojio dovoljno bodova da preuzme vodstvo za najboljeg penjača pa će u završnoj etapi ponijeti zelenu majicu, dok je u redoslijedu za najboljeg sprintera (plava majica) vodstvo zadržao Olav Kooij. Bijelu majicu će i dalje nositi van Dijke.

Bicikliste su na startu pete etape ispratili zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina Astrid Glavičić, predstavnica Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Reanina Relić, direktor destinacije Rabac Valamar Riviera d.d. Sandi Sinožić, predsjednik uprave Uniline d.o.o. Boris Žgomba te direktor Maslinica d.o.o. Goran Zahtila. U Opatiji su ih dočekali ispred Ministarstva turizma i sporta ravnatelj Uprave za sport Krešimir Šamija, gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić te voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera Vlasta Mastrović.

Šesta etapa utrke kreće u nedjelju 3. listopada iz Samobora u 11:15 sati, cilj joj je u Zagrebu kod Hrvatskog narodnog kazališta, a dolazak biciklista očekuje se između 14:46 i 15:05 sati, nakon čega će se proglasiti i ukupni pobjednik ovogodišnjeg CRO Racea.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *