Havelange dao ostavku na mjestu počasnog predsjednika FIFA-e

Havelange je dao ostavku zbog slučaja primanja mita koji je jako okaljao vodeću svjetsku nogometnu organizaciju.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) potvrdila je prošlog ljeta da su njezin bivši predsjednik Joao Havelange i nekadašnji predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Ricardo Teixeira primili milijune švicarskih franaka mita.

U lipnju 2010. su FIFA i spomenuti dvojac postigli sporazum sa švicarskim tužiteljima čime je zatvorena istraga. FIFA i dvojica Brazilaca vratili su 5.5 milijuna švicarskih franaka, tužba povučena, a pritom je dogovoreno da će identiteti optuženih ostati u tajnosti. Međutim, Vrhovni sud u Švicarskoj je kasnije donio odluku da dokumenti moraju postati dostupni medijima, odnosno javnosti.

FIFA je objavila cijeli dosje iz kojeg je vidljivo da je sportsko-marketinška kompanija International Sports and Leisure (ISL), koja je svojedobno blisko surađivala s FIFA-om, platila Teixeiri, bivšem članu Izvršnog odbora FIFA-e, najmanje 12.74 milijuna švicarskih franaka između 1992. i 1997. godine. Havelange je, pak, tijekom 1997., dok je još bio predsjednik FIFA-e, primio 1.5 milijuna franaka, sve kako bi otvorio put ISL-u do komercijalnih prava za svjetska prvenstva.

Havelange je bio predsjednik FIFA-e 24 godine, a 1998. ga je naslijedio njegov dotadašnji glavni tajnik Sepp Blatter. Poslije izbijanja korupcijskog skandala 96-godišnji Brazilac je podnio ostavku na članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru 2011. godine. Njegov bivši zet Teixeira se nekoliko mjeseci kasnije povukao s mjesta predsjednika Brazilskog nogometnog saveza, kao i iz IO-a FIFA-e. ISL je, pak, bankrotirao 2001. godine.

Joachim Eckert, predsjednik FIFA-ine Etičke komisije, priopćio je kako je Havelange ostavku podnio 18. travnja. Ostavka dosada nije bila objavljena.

Eckert je također obznanio kako FIFA-in aktualni predsjednik Sepp Blatter ne snosi nikakvu odgovornost u tom slučaju.

– Sa zadovoljstvom sam primio presudu što se tiče moje vlastite uloge – poručio je Blatter.

Priznao je, međutim, kako je afera od prije 12 godina, koja je pomutila veći dio njegovog predsjedanja, ”učinila ogromnu štetu FIFA-e”.

Njemački sudac Joachim Eckert istaknuo je kako u Švicarskoj u to vrijeme nije bio zločin što su Havelange, Teixeira i tadašnji predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije Nicolaz Leos primili mito između 1992. i svibnja 2000. godine.

”Međutim, jasno je da Havelange i Teixeira, kao nogometni dužnosnici, nisu trebali prihvatiti mito, odnosno da su trebali vratiti novac koji je bio u vezi s eksploatacijom medijskih prava”, stoji u presudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *