HOO: Sportaši za sportaše

Malonogometnim turnirom koji se održava u subotu, 16. ožujka 2013. u 10 sati na terenu NC Ravnice, prikupljat će se sredstva za Zakladu hrvatskih sportaša kako bi se pružila dodatna financijska potpora onim vrhunskim hrvatskim sportašima koji za vrijeme trajanja karijere nisu imali priliku osigurati odgovarajuće osnovne egzistencijalne uvjete.

Zaklada hrvatskih sportaša osnovana je 2006. ugovorom između Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog kluba olimpijaca i Sportskih novosti. Zaklada je osnovana radi ostvarivanja općekorisne i dobrotvorne svrhe davanjem novčane i druge potpore vrhunskim sportašima, a iznimno i drugim sportašima, koji su u tijeku ili nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete za egzistenciju.

Zaklada može dodijeliti jednokratnu ili višekratnu financijsku pomoć, financijsku potporu kroz stipendije ili mjesečne socijalne pomoći kroz određeno vremensko razdoblje, može platiti ili sudjelovati u plaćanju određenog troška nabave medicinskog pomagala, liječenja, lijekova, školarine ili pomoći za poboljšanje osnovnih egzistencijalnih uvjeta života, omogućava određenu savjetodavnu pomoć stručnjaka ili drugih odgovarajućih osoba, ovisno o slučaju u kojem se sportaš nalazi. Zaklada je do danas pomogla, među ostalima, Miri Poljaku, Mati Parlovu, Albinu Vidoviću, Goranu Gajiću, Sandri Paović, Anti Nakiću Alfireviću, Hrvoju Kontaku, Iztoku Pucu, Ediju Ponošu, Dragici (Palaversa) Mijač i Maji (Golub) Fijačko.

Na turniru će sudjelovati ekipe Humane zvijezde Hrvatske 03, GNK Dinamo, NK Hrvatski sabor, VNK Hrvatski dragovoljac, Klub hrvatskih olimpijaca, VNK Graničar Županja, VNK Ravnice te NK Zagrebačka pivovara. Pokrovitelji događanja su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Cijena ulaznice bit će dobrovoljan prilog koji će se donirati Zakladi.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, inače član upravnog odbora humanitarne udruge, te ministar zdravlja Rajko Ostojić. Obojica su se osvrnula i na odluku Vlade koja je na sjednici u srijedu donijela Uredbu o naknadama za sportsku izvrsnost i poslala je u Sabor na daljnju proceduru. Predsjednik Mateša zahvalio je i čestitao Vladi što je prepoznala izvrsnost i doprinos vrhunskih sportaša.

– Ova odluka Vlade vraćanje je duga onima koji su nas svojim uspjesima toliko puta razveselili, koji su jako puno ulagali u sebe. Naknada za sportsku izvrsnost obaveza je koju imamo prema njima – rekao je ministar Ostojić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *