JEDAN OD NAJMODERNIJIH SVJETSKIH LABORATORIJA ZA DIJAGNOSTIKU DONOSI NOVE MOGUĆNOSTI ZA HRVATSKI SPORT (video)

Inovativni sustav za dijagnostiku u području vrhunskog sporta u svijetu – Laboratorij za sportske igre mogao bi u potpunosti promijeniti koncept usavršavanja hrvatskih vrhunskih sportaša. Impresivnu tehnologiju ponosno je razvio tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koji je postao jedan od svjetskih predvodnika kada su u pitanju sportska dijagnostika i detaljne procjene koje maksimalno poboljšavaju performanse naših sportskih reprezentativaca i profesioalnih sporataša.

„Laboratorij ima široku suradnju s brojnim Sveučilištima sportskog karaktera u svijetu, te isto tako suradnju na razini RH, prvenstveno s našom krovnom institucijom na području sporta, a to je Hrvatski olimpijski odbor, ali i brojnim savezima kao što je Hrvatski košarkaški savez, THE FIA i drugi. Usmjereni smo na dijagnostiku i drugih sportova, ne samo s aspekta košarkaške igre. Ono što je danas najinteresantnije u području sportske dijagnostike je da smo kompletno mobilan laboratorij te provodimo dijagnostiku i na terenu. Novost u tom području je provođenje kinematičkih i kinetičkih analiza u području skijanja. Prije tri godine imali smo testiranja te suradnju sa slovenskom skijaškom reprezentacijom, s njihovim vrhunskim skijašima. Naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić nam je omogućio testiranje spomenute opreme, a dobiveni će nam rezultati omogućiti definiranje modelnih vrijednosti u alpskom skijanju, a sve s ciljem lakšeg i preciznijeg usmjeravanja mladih skijaša. Imamo široku lepezu primjene u području sporta sve s ciljem ostvarivanja vrhunskih sportskih rezultata ili rane dijagnostike talentiranih mladih sportaša.“ – ističe voditelj laboratorija za sportske igre doc.dr.sc. Tomislav Rupčić.  

Laboratorij za sportske igre opremljen je OPTO JUMP, XSENS i WITTY sustavima te brojnom drugom vrhunskom dijagnostičkom opremom. Stručni stožeri sportskih klubova i reprezentacija putem laganih testova na pokretnim instrumetnima pričvršćenim za udove tako mogu detaljno procijeniti mogućnosti, ispraviti pojedine greške te usavršiti potrebne performanse svakog pojedinog sportaša.

Laboratorij za sportske igre pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 2016. godine s dva primarna cilja. Prvi se odnosi na dijagnostiku u području vrhunskog sporta, kako bi pomogli vrhunskim sportašima i njihovim trenerima u traženju i dijagnostici pojedinih nedostataka te unaprjeđenju same situacijske efikasnosti sportaša. S druge strane, tu je i znanstveno istraživački pristup rada kako bi Kineziološki fakultet obljavljivao i publicirao brojna znanstvena istraživanja u relevantnim sportskim časopisima. Prednost laboratorija je brzina dobivanja kompletnih rezultata i informacija samome treneru, a to je danas u području vrhunskog sporta jako bitno. Rezultati se dobijaju isti dan kako bi na vrijeme mogli prilagoditi trenažni proces, a sve u cilju što boljeg razvoja sportaša i ostvarivanju što boljih sportskih rezultata.

Laboratorij za sportske igre stoji uz bok Centru za znanstvena istraživanja u sklopu kojeg se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja te je jedan od najvećih ponosa Kneziološkog fakulteta. Ovim inovativnim projektima i razvojem tehnologija KIF je još jednom opravdao svoje mjesto među najpoželjnijim hrvatskim fakultetima te se nametnuo kao visoko pozicionirana institucija na međunarodnoj znanstvenoj sceni koja kreira i prati najnovije svjetske znanstvene trendove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *