Pravne bitke teniske zvijezde Gorana Ivaniševića

Iznenađujućim razvojem događaja, bivši hrvatski tenisač Goran Ivanišević, poznat po impresivnoj karijeri, nedavno je dospio na naslovnice zbog niza pravnih bitaka protiv svoje bivše supruge Tatjane Dragović i njihove kćeri Amber. Spor se vodi oko Ivaniševićeve tvrdnje da zaslužuje pošten dio zarade koju je stekao prije i tijekom braka.

52-godišnji Goran Ivanišević jasno je iznio svoje namjere ponoćnom objavom na Instagramu, u kojoj je otkrio svoje sudske procese protiv bivše supruge Tatjane Dragović, pa čak i vlastite kćeri Amber, koja ima tek 20 godina. Razlog? Ivanišević traži dio luksuznog stana koji je Tatjana poklonila Amber.

Ivanišević je u svojoj poruci izrazio frustraciju ovom situacijom:

“Od trenutka kada sam se usudio tražiti novac koji sam zaradio prije i tijekom braka koji je T.D. protivno svakom zakonu i svakom ugovoru prisvojila, postao sam obiteljski zlostavljač i miljenik sudova. Kazao je i kako očekuje suđenje kojim će se utvrditi sportski uspjesi Tatjane Dragović. Ivanišević je one koji su tražili dodatne informacije uputio na svoje pravne zastupnike, gospodina Mandića i gospodina Stanića, koji su savjesno vodili stvar”.

Par je zajedno od 1998., a vjenčali su se 2009. u San Pedru, daleko od očiju javnosti. U to vrijeme zajedno su imali dvoje djece. Nažalost, njihov brak završio je razvodom 2013. godine.

Goran Ivanišević i Tatjana Dragović važili su za jedan od najskladnijih parova na sceni. No, par se razveo nakon samo 4 godine zajedničkog života.
Foto Jurica Galoić PIXSELL

Ti pravni sukobi bacaju sjenu na ono što je nekoć bio savršen odnos. Nedavni postupci Gorana Ivaniševića izazvali su veliku pozornost javnosti i potaknuli mnogo nagađanja o motivima ovih kaznenih progona.

Postupak se odnosio na Ivaniševićev pokušaj povrata dijela imovine koja je temeljem prethodno sklopljenih sporazuma obiju strana prepisana na Tatjanu. Osim toga, navodno je podnio i tužbu protiv Amber tražeći polovicu stana koji mu je Tatjana ponudila.

Važan aspekt ovog slučaja je da je ugovor o darovanju stana, smatra Ivanišević, protivan etici hrvatskog društva. Ovo kontroverzno pitanje odnosi se i na Ivaniševićevu odluku da svojoj kćeri Amber više ne plaća alimentaciju.

Unatoč naporima, sudski postupak nije bio jednoglasan. Sud je poduzeo neobičan korak blokiranja računa Tatjane Dragović i zabrane raspolaganja njezinom imovinom, ostavljajući je duboko zabrinutom zbog mogućnosti pristranosti u sustavu.

Slučaj se također bavi složenošću podjele imovine nakon razvoda. Ivanišević i Tatjana razveli su se 2013. godine nakon četiri godine braka, nakon čega su im imovina podijeljena. Čini se da je ova podjela postala izvor napetosti, postavljajući pitanja o pravednosti procesa.

Ivaniševićeva tvrtka “Sport Line” 2013. je zbog neplaćenih dugova pokrenula predstečajnu nagodbu. U sklopu podjele na Tatjanu je prenesena imovina, uključujući stan od 210 četvornih metara u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu i penthouse od 434 četvorna metra na Radničkoj cesti s tri parkirna mjesta. Ivanišević je navodno tijekom braka kupio i dionice Karlovačke banke, nakon čega je te dionice prepisao na Tatjanu, čime je ona postala suvlasnica 3,36 posto dionica banke.

Goran Ivanišević rođen je 13. rujna 1971. godine u Splitu. Svoju karijeru započinje 1988. godine, no velike uspjehe počinje nizati od 1990. godine. Važio je za svjetskog rekordera po broju asova.

Unatoč prijašnjim dogovorima, Ivanišević je pokrenuo sudski postupak za preispitivanje te podjele vlasništva, tvrdeći da je prijenos imovine bio nezakonit i ugovoren.

Ovi pravni sporovi nisu jednostavni i situacija se nastavlja razvijati kako sudovi razmatraju različite zahtjeve i protutužbe obiju strana. Javnost nastavlja promatrati kako se odvija ova pravna bitka jer naglašava složenost i izazove koji se mogu pojaviti dok više osobe nastoje uravnotežiti svoje osobne živote s financijskim i pravnim obvezama.

U konačnici, pokušaj Gorana Ivaniševića da pravedno podijeli imovinu stečenu prije i tijekom braka odražava šire pitanje financijskog sukoba u brakorazvodnim postupcima, podsjećajući nas da čak ni najuspješniji sportaši i slavne osobe ne mogu izbjeći komplikacije pravnih bitaka.

Danas je Goran u braku sa Nives, a isprva su svoju vezu pokušavali zadržati u tajnosti. Međutim, nakon samo 1 godine veze vjenčali su se 2017. Ubrzo nakon toga sretno su podijelili vijesti da čekaju svoje prvo zajedničko dijete, sina Olivera. Nives je Oliver prvo dijete, a Goran iz prethodnog braka s Tatjanom Dragović ima sina Emanuela, kao i kćer Amber.

Odgovori