SK skijašica: Čudesna Maze na putu rušenja svih rekorda

U 32 utrke Svjetskog kupa ove sezone Slovenka je izborila 22 plasmana na postolje. Pobijedila je deset puta te osvojila sedam drugih i pet trećih mjesta. Izjednačila je time rekord slavnog Austrijanca koji se tijekom sezone 1999/2000 također 22 puta penjao na postolja u muškoj konkurenciji. Imao je identičan učinak: deset pobjeda, sedam drugih i pet trećih mjesta.

Ranije ove sezone Maze je Maiera nadmašila po broju osvojenih bodova. Austrijanac je držao rekord s okruglih 2000 bodova.

Od iduće srijede Maze tako na završnici Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheideu kreće u pohod na svih pet Kristalnih globusa. Osigurala je zasad onaj Veleslalomski te Veliki, namijenjen ukupnoj pobjednici. Za preostala tri borit će se isključivo s Amerikankama. U srijedu najprije s ozlijeđenom Lindsey Vonn, koja u spustu i dalje ima bod prednosti. Pred Julijom Mancuso u superveleslalomu Slovenka ima 55 bodova prednosti, dok je pobjedom u Ofterschwangu pretekla 17-godišnju Amerikanku Mikaelu Shiffrin na vrhu poretka slalomašica za sedam bodova.

Dvije vidljive pogreške koštale su od iduće srijede punoljetnu Amerikanku pobjede u Ofterschwangu nakon što je prvu vožnju odvozila savršeno za deset stotinki sekunde prednosti pred Maze i za prvo mjesto. Na kraju je pala na treće. Između nje i Maze ugurala se Amerikankina izgledna velika rivalka u budućnosti, 19-godišnja Švicarka Wendy Holdener, koja je time ostvarila prvo postolje i uspjeh karijere.

U devet ovosezonskih slaloma Maze je osvojila prvo, drugo, tri treća, četvrto i dva peta mjesta. Jedini slalom i uopće jedina utrka koju nije završila ove sezone bila je ona sljemenska početkom godine.

 

SK skijašica, Ofterschwang, slalom:

1. Maze (Slo) 1:52.85
2. Holdener (Švi) +0.25
3. Shiffrin (SAD) +0.75
4. Gagnon (Kan) +0.96
5. Pietilae-Holmner (Šve) +1.59…

 

SK skijašica, poredak u slalomu (9/10):

1. Maze (Slo) 595 bodova
2. Shiffrin (SAD) 588
3. Velez-Zuzulova (Češ) 471…

SK sijašica, ukupan poredak Svjetskog kupa:

1. Maze (Slo) 2254
2. Höfl-Riesch (Njem) 1065
3. Fenninger (Aut) 984…

Odgovori