Kategorije
Zadnje dodano

Stipe Biuk: Od Hajdukova doma do Grada anđela

U hrabrom potezu koji je iznenadio mnoge i potaknuo raspravu, 20-godišnje hrvatsko čudo od dječaka Stipe Biuk prešao je Atlantik u siječnju kako bi se pridružio ekipi Major League Soccer Los Angeles FC. Dok su neki dovodili u pitanje prelazak iz poznate Hajdukove svlačionice u vibrirajuću energiju Grada anđela, Biuk je dokazao da su godine samo broj, a granice samo linije na karti.

Dok se hrvatska zvijezda s reprezentacijom priprema za prijateljsku utakmicu protiv Slovačke i ključni kvalifikacijski ogled za Europsko prvenstvo protiv Bjelorusije, Biuk dijeli svoja razmišljanja o svom putu u Ameriku i izazovima koji su pred njim. “Živim daleko od kuće, malo je teže ali inače je super. Klub, suigrači, MLS kao liga. Sve mi se svidjelo”, razmišlja Biuk o svom životu u Pasadeni, gdje živi, veoma blizu stadiona i trening centra. Živeći u naprednoj hrvatskoj zajednici u Pasadeni, Biuk pronalazi utjehu u poznatim licima i zastavama svoje domovine na svakoj utakmici.

Prisjeća se Uskrsa provedenog sa svojim sunarodnjacima, ističući zajedništvo koje osjeća u tuđini. Unutar zidina Los Angeles FC-a, Biuk ima privilegiju dijeliti teren s legendama kao što su Giorgio Chiellini i kapetan Carlos Vela. Hvaleći Chiellinija, 39-godišnjeg braniča veterana, Biuk je pozdravio njegov profesionalizam i mentorsku ulogu u momčadi. “Jako dobro komunicira s mladim igračima, s cijelom momčadi. I da, igra redovito. Na terenu je čak 90 minuta. Hvala mu”.

Unatoč razlikama u kulturi navijača između Sjedinjenih Država i Europe, Biuk je istaknuo entuzijastičnu podršku hrvatske zajednice utakmicama. Međutim, primijetio je da je navijačka atmosfera toliko posebna da gledatelji često odluče sjesti umjesto da ih ponese strastveno navijanje koje je sinonim za europski nogomet.

Stipe Biuk na utakmici protiv New England Revolutiona. Ujedno je u toj utakmici postigao prvi pogodak za FC Los Angeles

Budući da je Los Angeles FC pred ulaskom u doigravanje, Biuk je izrazio povjerenje u sposobnosti svoje momčadi. Međutim, priznao je težak izazov s kojim se Seattle Sounders suočavaju, posebno kada igraju na umjetnoj travi.  Mladi Hrvat ostaje optimističan, pripisujući zasluge sposobnosti momčadi da se oporavi tijekom duge i izazovne sezone.

Osvrćući se na individualne nastupe, Biuk je kazao kako je zadovoljan prvom godinom u MLS-u, ali smatra da još ima prostora za napredak. “Nažalost, u posljednje vrijeme nisam imao mnogo minuta. No, odigrao sam trideset mečeva u MLS-u pa stvarno mogu reći da je sve u redu, ne mogu se baš žaliti”.

Uz malo samokritike, Biuk je priznao želju za što više golova i asistencija, s obzirom na propuštenu priliku. Unatoč tome, on cijeni sveukupno iskustvo i priliku da doprinese uspjehu momčadi, posebno s tekućom obranom naslova.

Razgovor je, naravno, skrenuo na Biukovu vezu s bivšom momčadi Hajdukom. Uz dugo iščekivanu prvenstvenu pobjedu pozorno je pratio utakmice HNL-a i veselio se što su u vrhu ljestvice: “Jako želim i nadam se da će biti u vrhu, da ih nitko ne dira, da napokon, nakon toliko izazova, za mnogo godina, naslov državnog prvaka ode u ruke splitskog kluba, želeći pridonijeti naslijeđu sadašnjih i bivših timova”.

Grad anđela ili Los Angeles možda je miljama udaljen od Splita, ali za Stipu Biuka srce ostaje blizu doma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *