Triple-Double majstorija Luke Božića ruši rekorde Aba lige

Košarkaši Zadra pokazali su na Badnjak svoje umijeće i nadmoć u odlučujućoj pobjedi nad euroligašem Partizanom 84-68 pred oduševljenih 8500 gledatelja u legendarnoj dvorani Krešimira Ćosića. Održan je nezaboravan nastup. Ali prava zvijezda večeri, a nedvojbeno i Aba lige u cjelini, bio je izvanredni Luka Božić, koji je još jednom dokazao svoj neviđeni talent na terenu.

Božićeva igra u ovoj utakmici bila je senzacionalna, ostavivši u čudu i navijače i protivnike. Božić je postigao impresivnih 26 poena, devet skokova i devet asistencija te je bio na pragu još jednog triple-doublea. Ovakve izvedbe postale su norma za Božića, donijevši mu prestižnu titulu igrača kola po šesti put ove sezone.

Ni poznati europski trener Željko Obradović, koji je svjedočio Božićevim izvanrednim igrama, nije mogao ne prepoznati talent zadarske zvijezde. “Svaka čast, Luka”, rekao je Obradović, dokazujući Božićev utjecaj ne samo unutar momčadi nego i u cijeloj ligi.

Božićeva nevjerojatna dosljednost i sposobnost da zablista u ključnim trenucima čine ga prvim kandidatom za titulu MVP-ja 13. kola Aba lige. Ovo neće biti novo područje za Božića, jer je prošle sezone osvojio naslov MVP lige i čini se da će ponoviti taj podvig i ove godine.

Ono što Božića izdvaja nije samo njegov individualni talent, već i njegova sposobnost da postigne triple-double učinak, rijedak podvig u povijesti Aba lige. Božić je ove sezone već upisao dva triple-doublea, a prvi sredinom studenoga protiv Splita, kada je imao 28 koševa, 14 skokova i 10 asistencija. Samo mjesec dana kasnije, Božić je napravio isti podvig protiv FMP-a, ubacivši 28 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Luka Božić: U listopadu 2023. proglašen najkorisnijim igračem 4. kola AdmiralBet ABA lige

Važnost Božićevih postignuća postaje još jasnija kada se uzme u obzir povijesna pozadina njegovih nastupa u Aba ligi. Od početka Aba Lige 2001/2002., prije Božićeve izvanredne izvedbe ove sezone, bila su samo dva triple-doublea. Da to stavimo u perspektivu, trebalo mu je gotovo desetljeće prije nego što je liga ostvarila njegova prva dva triple-doublea u sezoni 2009/2010. Rijetkost triple-doublea u Aba ligi naglašava veličinu Božićeva postignuća. Postizanje takvog podviga ne jednom nego dvaput u jednoj sezoni dokaz je Božićeve jedinstvene sposobnosti i utjecaja na sport.

Božićevo ime sada je urezano u povijest lige, zajedno s nekoliko odabranih igrača koji su postigli ovaj nevjerojatan podvig. Kako se sezona bliži polovici, ne može se poreći utjecaj Luke Božića na Aba ligu. Njegova postignuća nadilaze puku statistiku i utjelovljuju razinu izvrsnosti koja izdvaja cijelu ligu. Bilo da je zabijao golove, skokove ili igre, Božić se pojavio kao sila s kojom se mora računati i redefinirao je standard veličine u Aba ligi.

U ligi koja je iznjedrila mnoge legende, Luka Božić gradi vlastitu legendu. Kako sezona odmiče, ljubitelji košarke mogu se samo veseliti kakvim će nevjerojatnim uspjesima Božić postići sljedeće dok nastavlja rušiti rekorde i stjecati ime kao jedan od najboljih igrača u povijesti lige.

Odgovori