Deni Jurić: Iskra iznenađenja u Dinamovom očaju

U svijetu nogometa u kojem se svaki potez ispituje i svaka odluka analizira, navijači zagrebačkog Dinama ostali su u nevjerici i razočaranju nedavnom utakmicom protiv Osijeka. Uvođenje Dinamove zvijezde Martina Baturine bilo je očekivano, no, u 87. minuti umjesto manje poznatog Denija Jurića s brojem 97 ostavilo je sve u nedoumici: Tko je taj misteriozni igrač?

Hrvatsko-australski Deni Jurić (26) ušao je na teren s neizvjesnošću, a čak je i komentator veterana Saša Marić priznao da Jurićevo ime nije bilo u zapisniku. Jurić je u Dinamo došao 2. srpnja 2021. te je veći dio karijere proveo na posudbama u klubovima poput Šibenika, Gorice i Rijeke, no do tog odlučujućeg trenutka odigrao je samo 17 utakmica za Dinamo.

Veliko oduševljenje navijača izazvala je odluka da se Baturina, najbolji igrač Modrih, zamijeni napadačem koji ove sezone nije odigrao niti jednu utakmicu. Potez trenera Sergeja Jakirovića bio je dokaz očaja i nepovjerenja koje vlada u taboru Dinama, posebice prema njihovom najplaćenijem igraču Josipu Drmiću, koji nije bio ni u kadru za utakmicu protiv Osijeka.

Jurićevo sudjelovanje u igri nije bilo samo taktičko. Bio je to uvid u trenerovo stanje i izazove s kojima se Dinamo susreće. Utakmica, koja se smatra “pobjedom”, pokazala je tanku liniju između uspjeha i očaja u natjecateljskom svijetu nogometa.

Deni Jurić potpisao je za zagrebački Dinamo 2021. godine i do sada je postigao jedan gol

Jakirovićeva odluka da se osloni na relativno nedokazane igrače sugerirala je hitnu potrebu za igračem koji bi mogao promijeniti igru i dodati onu nedostižnu iskru pobjede. Kako se sat približavao 90. minuti, Dinamovo kockanje se isplatilo.

Ali nije Jurić bio taj koji je svoje ime stavio na naslovnice. Umjesto njega Gabriel Vidović je imao sreću da postigne pogodak, lopta se odbila od protivničkog stopera, promijenila kurs i zabila se u gol Osijeka. Iako je pobjeda bila odlučujuća, Maksimir nije bio pozornica za holivudsku melodramu. Bila je to teško izborena pobjeda koja je istaknula nepredvidivost nogometa.

Utakmica između Dinama i Osijeka izašla je iz okvira pojedinačnih igrača i trenutaka kako bi se istaknula šira pitanja hrvatskog nogometa. HNL, koji zauzima 21. mjesto kvalitete u europskim nogometnim natjecanjima, bori se s nizom izazova. Trenutna situacija sugerira da uspjeh ne znači nužno biti najbolji, nego biti ništa lošiji od konkurencije. Čini se da se ova titula dodjeljuje momčadi koja napravi najmanje pogrešaka, suprotno uvjerenju da je nogomet igra preciznosti i strategije.

Pravu vrijednost hrvatskog klupskog nogometa pokazali su rezultati ovosezonske europske pozornice. Domaće borbe preslikat će se na kontinentalnu platformu, potaknuti na razmišljanje o širem razvoju hrvatskog nogometa.

Dok Dinamo prolazi kroz uspone i padove sezone, igrači poput Denija Jurića u središtu pozornosti nisu samo zamjene, već i neizvjesnost koju nogomet, sport omiljen zbog svoje nepredvidivosti, donosi navijačima oko sebe.

Odgovori