FIBA tuguje za preminulim generalnim sekretarom za izvanredne situacije Borislavom Stankovićem

MIES (Švicarska) / BEOGRAD (Srbija) – S dubokom tugom FIBA je ​​20. ožujka 2020. godine potvrdila da je generalni sekretar FIBA-e, Borisa Stankovića preminuo u 94 godini života. Borislav Stanković bio je drugi glavni tajnik FIBA-e od 1976. do 2002. i bio je član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK). Glavni tajnik FIBA-e bio je od 2003. godine.

Glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis rekao je:

U ime FIBA-e želim izraziti naše najdublje saučešće i izraziti sućut obitelji, prijateljima i voljenim osobama gospodina Stankovića.

Gospodin Stanković rođen je 9. srpnja 1925. godine u gradu Bihaću, u bivšoj Jugoslaviji. Bavio se sportom od rane dobi, fokusirajući svoje napore na tenis i stolni tenis. Košarku je otkrio u tinejdžerskim godinama. Na Sveučilištu u Beogradu studirao je veterinarsku medicinu, a košarka mu je brzo postala strast broj jedan.

Kao igrač pomagao je Crvenoj zvezdi Beograd da osvoji dva državna naslova (1946. i 1947.) i izabran je da predstavlja Jugoslaviju u 36 navrata, uključujući i na FIBA-inom Svjetskom prvenstvu u košarci 1950. u Buenos Airesu u Argentini.

Kao trener vodio je ekipu OKK iz Beograda do četiri naslova jugoslavenske lige, a ekipu Oransode do jednog naslova talijanske lige. Počevši od 1953., gospodin Stanković započeo je slavnu karijeru u sportskoj upravi koja je trajala više od sedam desetljeća. Također, kao član Središnjeg odbora Jugoslovenske košarkaške federacije (YBF) iz 1953. g. Stanković ubrzano se kretao po redovima državne i međunarodne sportske uprave. 1960. godine, na prijedlog prvog generalnog tajnika FIBA-e, g. Renata Williama Jonesa, imenovan je zamjenikom generalnog tajnika FIBA-e.

Šest godina kasnije postao je glavni tajnik YBF-a i to je obilježilo godinu kada se založio za napore u košarci puno radno vrijeme i tako je završio svoju karijeru koja je trajala 10 godina. 1972. imenovan je zamjenikom glavnog tajnika FIBA-e, a četiri godine kasnije naslijedio je gospodina Jonesa da postane drugi glavni tajnik FIBA-e. Pored košarke, sjedio je i / ili predsjedavao brojnim IOC-om i međunarodnim sportskim odborima i komisijama. Mnogi napori i doprinosi gospodina Stankovića poznati su u cijelom svijetu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *