Donosimo vam priče sportaša s posebnim potrebama: „Sport mi je pomogao da se suočim sa svojim problemima“

U hrvatskom sportskom eteru vrlo važnu ulogu imaju sportaši s invaliditetom, odnosno sportaši s posebnim potrebama. Na njih smo ne mali broj puta ponosni jer su nas znali svojim nastupima zaista oduševiti. Stoga, svaka dodatna priča, nadogradnja njihovom trudu hvale je vrijedna. Također, važnost medijskog naglašavanja je posebno bitna.

Karate klub Hercegovina je klub pobjednika, a upravo je ovaj sportski kolektiv pokazao svu širinu sportskog srca i humanost. U projektu Sport jednakih mogućnosti sportaši karate kluba Hercegovina su i sportaši s posebnim potrebama.

Tajnik KK Hercegovina, Mario Vučić kaže da su njegovi počeci bili još prije 8 godina s nekoliko „entuzijasta“ kada su volontirali u centru Slava Raškaj te krenuli raditi s djecom koja ima poteškoće u razvoju. Cijela ta priča se kroz godine razvijala, najprije su krenuli s nekim mini projektima, koji su bili na nacinalnoj razini te su na ponos cijelog kluba uspjeli kroz natječaj dobiti i europski projekt koji im omogućuje 2 godine da potpuno besplatno svi korisnici tog projekta sudjeluju u aktivnostima bilo to natjecanja ili treninzi.

Mi jesmo klub vrhunskih sportaša, međutim nitko od nas smije zaboraviti svoju ulogu u zajednici. – naglasio je Mario Vučić

Šibenčanka Paola  u razgovoru s nama kaže kako karate trenira već 8 godina te je na dobrom putu da bude uspješna. Daje sve od sebe te je obećala da će biti još bolja i da će se još više truditi. Nadodaje kako ide i na fakultet i uz sve to i radi, no uspijeva uskladiti posao te sportske i fakultetske obaveze, ujutro radi, predavanja ima popodne, a treninge navečer. Velika želja joj je napredovati.

Njezin kolega Vedran  jako je zadovoljan s trenerima. Lako se uči od njih , znaju bit strogi, ali većinom su odlični i simpatični, objašnjava nam. Po preporuci svojih doktora je upisao karate, a sport mu je pomogao da se suoči sa svojim problemima, koji su lakše rješivi kada odradi trening.

Svoju sportsku priču s nama su podijelili i Dino te Timur. Dino naglašava kako su karate individualan sport te da je jako dobar za njega.

Timuru sport jako pomaže, evo i zašto:

Rođen sam prerano, imao sam dosta zategnute ligamente, a na karateu se dosta istežemo i vježbamo, pa mi je to pomoglo.

S druge strane, Dini sport pomaže da bi bio brži i jači kako bi nekome mogao pomoći, zatim da može nešto teško podići i slično. Otkrio nam je da mu je želja jednog dana ići na Olimpijske igre.

U početku, trenerici Matei je bilo dosta teško, baš s te emotivne strane jer kako kaže gledaš svakog pojedinca na svoj način, a onda poslije tek kad ih staviš u dvoranu i pozdraviš se s njima, to sve nestaje.

Često imamo treninge i s drugom djecom baš da se naviknu jedni na druge i da te poteškoće nitko ne doživljava kao poteškoće, nego da postane jedna normalna stvar, normalno okruženje gdje jedni druge prihvaćamo i zajedno djelujemo u zajednici. – izjavio je trener Stjepan Bešenić

 

 

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *