Na današnji dan; osnivanje Željezničarskog športskog kluba Victoria, današnje NK Lokomotiva

NK Lokomotiva osnovana je 1. svibnja 1914. godine u Zagrebu pod imenom Željezničarski nogometni klub Victoria. Nakon Prvog svjetskog rata obnovljen je nogometni klub pod novim imenom Željezničar, te su se pod tim imenom nogometaši natjecali tijekom međuratnog razdoblja, da bi od kraja Drugog svjetskog rata klub uzeo ime Lokomotiva.

Klub najveći uspjeh bilježi 1952. godine kad je u tadašnjoj Prvoj Jugoslavenskoj ligi, predvođenoj legendama Vladom Čončom i Otom Bobekom, završio na trećem mjestu iza Hajduka i Crvene Zvezde. S obzirom na to da se vodstvo Lokomotive nije dalo potpuno podjarmiti i uklopiti u tadašnji partijski nogometni sistem, zanemarena je i ispada 1957. godine u niže razrede, prenosi nklokomotiva.hr.

Stogodišnji klub s Kajzerice devedesetih je bio gotovo ugašen, skoro ga je snašla sudbina mnogih hrvatskih nogometnih klubova koji su se unatoč respektabilnoj povijesti i značaju ugasili. Nakon 100 godina postojanja klub ostvaruje zavidan uspjeh. NK Lokomotiva je kratkom roku od niželigaša postala sudionik elitnog hrvatskog natjecanja. Lokomotiva je postala respektabilni prvoligaš koji se uvijek nalazi negdje pri vrhu, otkako je u sezone 2009./2010. ušla u prvu ligu.

U sezoni 2012/2013. ostvarila je najveći uspjeh u novijoj povijesti kluba. Završili su ligu kao drugi na ljestvici te su igrali finale hrvatskog Kupa. a to je bio nezamisliv rezultat do prije nekoliko godina. U posljednjih pet godina Lokomotiva je izgradila infrastrukturu na kojoj bi pozavidjeli mnogi europski klubovi. Na zagrebačkoj Kajzerici imate priliku vidjeti trening kamp s jednim od najmodernijih terena s umjetnom travom, reflektorima i svim ostalim pripadajućim sadržajima. Nadalje, uređene su prostorije Uprave, svlačionice te okoliš.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *