Olimpijske igre u Tokiju odgođene za 2021. godinu

Nakon usuglašene odluke predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha i japanskog premijera Shinza Abea tijekom konferencijskog poziva u utorak ujutro, iz MOO je i službeno potvrđeno da se Olimpijske igre u Tokiju odgađaju za 2021. godinu, a najkasnije do istog termina u kojem su se trebale održati ovoga ljeta (24. srpnja – 9. kolovoza).

U konferencijskom pozivu pridružili su im se brojni suradnici iz MOO-a i organizacijskog ustroja Igara u Tokiju, a raspravljalo se o ozbiljnosti situacije povezane s pandemijom koronavirusa te održavanjem ljetnih Igara XXXII. olimpijade u Tokiju.

Konstatirali su ono što je neizbježno; nepredvidivo širenje zaraze koronavirusom utjecalo je na pogoršanje situacije u ostatku svijeta te je i dan prije glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ustvrdio da se pandemija COVID-19 rapidno širi.

Dogovoreno je da olimpijski plamen ostane u Japanu, a također i da Igre zadrže izvorni naziv – Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020. godine. Olimpijske igre u Tokiju 2020. ostat će zapamćene i kao prve Igre odgođene u mirnodopsko doba.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša nije iznenađen odlukom o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju jer i osobno je bio zagovornik takvog epiloga u situaciji rastuće zaraze koronavirusom (COVID-19) u svijetu.

Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta i apsolutna je pravodobna. Domaćini su već lansirali uzrečicu: „Japan je bio spreman, Svijet nije“, a tako zapravo i jest. O novom terminu bit će još govora i dogovora, a prema izjavi japanskog premijera Abea, Igre će se održati najkasnije do ljeta iduće godine. Ne vjerujem u mogućnost održavanja OI u jesen ili zimu, jer kako sada stvari stoje, i takvi termini su dvojbeni i nesigurni. Prema mojem mišljenju, najbolje bi bilo održati ih u istom terminu iduće godine pa onda sve odrađene rezervacije samo prolongirati za godinu dana.

Mateša se osvrnuo i na hrvatske sportaše, o tome što su ovom odlukom dobili, a što izgubili:

Ni hrvatski sportaši, ni Hrvatski olimpijski odbor nisu ništa izgubili. Oni naši sportaši koji su se kvalificirali na Igre, ostaju u programima HOO-a kao evidentni olimpijci, drugi, pak, koji se nisu kvalificirali, imat će možda i veću šansu za odlazak na OI. Osobno sam bio za odgodu Igara, naravno, prioritetno zbog zdravlja sportaša, ali svakako i zbog toga da olimpijske kvalifikacije budu regularne, fer i korektne. U novonastaloj situaciji regularnost im ne bi trebala biti upitna…

 

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori