Zlatko Dalić: “Znam da trenutno nismo na visokom nivou…. za mene su najvažnije kvalifikacija za Euro!” (video)

Natjecanje u Ligi nacija započelo je 6. rujna 2018. godine, a UEFA je uoči početka kao cilj postavila daljnji uspjeh reprezentativnog nogometa kroz zamjenu većine prijateljskih utakmica natjecateljskim dvobojima u kojima će nacionalne selekcije igrati protiv podjednako rangiranih suparnika.

Sudjeluje svih 55 zemalja članica Uefe, razvrstane u četiri lige (A-Liga, B-Liga, C-Liga i D-Liga) prema Uefinom koeficijentu reprezentacija po završetku grupne faze kvalifikacija za SP u Rusiji, odnosno na datum 11. listopada 2017. godine. A-Ligu i B-Ligu čini 12 reprezentacija (četiri skupine po tri), C-Ligu čini 15 reprezentacija (tri skupine po četiri i jedna skupina po tri), a D-Ligu čini će 16 reprezentacija (četiri skupine po četiri). Susreti po skupinama igraju se od rujna do studenog 2018. godine.

Hrvatska je smještena u A-Ligu, Skupinu 4, zajedno sa Španjolskom i Engleskom. Španjolska je u subotu na Wembleyju pobijedila Englesku 2:1, a 11. rujna u Elcheu Hrvatska gostuje kod Španjolske. Hrvatska zatim 12. listopada dočekuje Englesku, tri dana kasnije Španjolska dočekuje Englesku, a konačan rasplet slijedi u studenome, kada igraju Hrvatska – Španjolska (15. studenoga) i Engleska – Hrvatska (18. studenoga).

Četiri pobjednika skupina iz A-Lige kvalificirat će se za finalni turnir (lipanj 2019. godine), koji će se sastojati od dva polufinala, utakmice za treće mjesto i finala. Domaćina će među četiri finalista izabrati Izvršni odbor Uefe.

Pobjednici skupina u B-Ligi, C-Ligi i D-Ligi plasirat će se u višu razinu natjecanja, a ispast će posljednjeplasirane reprezentacije iz skupina A-Lige, B-Lige i C-Lige. Tako će se reprezentacije boriti za naslov pobjednika Lige nacija, za plasman u viši rang ili izbjegavanje ispadanja u niži rang natjecanja.

Osim toga, sustav natjecanja u Ligi nacija omogućava i dodatnu priliku za plasman na Europsko prvenstvo. 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiri skupina u svakoj od četiri liga) natjecat će se kroz doigravanje za četiri mjesta na europskoj smotri. Sudionikom EP-a postat će po jedna reprezentacija iz svake lige, kroz zasebne staze, odnosno susrete polufinala i finala doigravanja.

Ukoliko će pobjednik skupine Lige nacija već osigurati svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, njegovo će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige. Ukoliko liga ne može dati četiri predstavnika za doigravanje, slobodna će pozicija biti prepuštena sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz niže lige, prema ukupnom poretku Lige nacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *