Zlatko Mateša: „Sredstva za Olimpijske igre preraspodijelit će se savezima.“ (video)

U 599. emisiji gostovao je Zlatko Mateša, poznatiji kao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, hrvatski političar te bivši vaterpolist. Zadovoljan funkcioniranjem Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, pa tako i većinom građanina koji se pridržavaju mjera opreza, smatra da moramo ostati samo pozitivni jer kako kaže sve će to proći:

Čitav svijet ulazi u jednu recesiju koju možda danas ne možemo sagledati, uopće dubinu ili kraj. To bih rekao da je ekonomska kirurgija. Ja se slažem sa svima onima koji stoje na motrištu da treba djelovati odlučno i odmah.

Uspoređujući krizu 2008. koja je potresla čitav svijet te sadašnju 2020., Zlatko Mateša objasnio je ključnu razliku u gospodarstvu. Dok izostanaka gospodarske aktivnosti za vrijeme krize 2008. godine nije bilo, danas se po prvi puta susrećemo s time, ne samo u Hrvatskoj, već skoro u cijelom svijetu. Gospodarske aktivnosti su limitirane ili potpuno izostale:

Ovo je apsolutno, do sada, za Hrvatsku i svijet nezabilježen fenomen da su zapravo sve gospodarske aktivnosti ili veći dio njih su praktički zamrle.

U nastavku razgovora s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatkom Matešom dotaknuli smo se i sportskih tema. Organizacijska infrastruktura, savezi i klubovi, zahvaljujući zalaganjem Središnjeg državnog ureda za šport, uspjeti će se održati dok ne krenu nova natjecanja. Ono što je Zlatko Mateš istaknuo jest da će nastati problemi u sferi sponzora. Objašnjava kako će to biti veliki izostanak dodatnog prihoda kojeg imaju neki savezi te klubovi.

Sredstva koja su bila za nešto drugo namijenjena, a neće biti utrošena, mogu se prenamijeniti savezima u cilju njihovog opstanka i funkcioniranja u administrativnom i stručnom smislu. – objasnio je

S obzirom da je ovo predolimpijska godina, hoće li se smanjiti broj željenih osvajača medalja i nastupa na Olimpijskim igrama u odnosu na ovu godinu, koja je trebala biti, Mateš govori kako je apsolutno moguće da će se to i dogoditi. Također, izjavio je da će Olimpijske igre 2021. biti iskaz te jedna vrsta demonstracije čitavom svijetu da je jedna kriza završila i da smo ju pobijedili.

Središnji državni ured za šport omogućit će preraspodjelu odobrenih 224.018.744 kuna krovnim športskim udruženjima.

U donjem videu pogledajte više detalja.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *