Luka Škrinjarić – mentalni trening: „Ne možemo biti orijentirani samo na koronavirus!“ (video)

Mentalni trening  pomaže onima koji žele ostvariti svoju izvrsnost, ostvariti sebe. To nije lako jer izvrsnost dolazi nakon mnogih odricanja i ulaganja. Stoga, motivacija je vrlo važan čimbenik kod sportaša ali i svih nas.

Luka Škrinjarić naglašava kako je ta motivacija kod sportaša, pogotovo sada kada su u karanteni, iznimno važna. U trenutnoj situaciji poručuje sportašima da iskoriste vrijeme maksimalno jer kada krene sezona u bilo kojem sportu biti će im jako teško:

Ako sportaši ovaj period ne shvate vrlo ozbiljno, doći će do pucanja mišića, biti će psihičkog kolapsa. Jako loše stvari se mogu dogoditi, ako sportaši ovo ne shvate jako ozbiljno. Također, loše stvari mogu se dogoditi i u ovom periodu, ako su previše opterećeni ili ako nemaju neku rutinu.

Nadodajte da se u ovim situacijama treba posvetiti više obitelji, to je prilika koju pojedinci nemaju uvijek, pogotovo sportaši. Također, smatra da bi trebalo ograničit unos informacija kroz dan jer smo bombardirani stalno s vijestima vezanima uz koronavirus:

Ne možemo biti orijentirani samo na koronavirus i cijeli dan čitat i gutat te vijesti jer tako ulazimo u kolektivnu psihozu. Zato je u ovom periodu bitno raditi vježbe relaksacije i slično.

U sportu se uvijek traži neki podražaj više i traži se nešto gdje će se sportaš adaptirat. U mentalnom treningu, Luka Škrinjarić kaže da se traži određeno probijanje barijera. Cilj takvog treninga je da sportaš nauči kontrolirati samog sebe.

Na pitanje koje tehnike koristi za poboljšanje motivacije te koncentracije kod sportaša, odgovara:

Tehnike su razne, no uvijek ih prilagođavamo sportašu ili timu, ovisi s kime radimo, kako bi taj program bio individualiziran. Kod nekoga će biti više rada na području kontrole misli i kontrole emocija. Tada se izvode vježbe relaksacije, vježbe disanja… Kod nekoga će biti rad na motivaciji, pa ćemo raditi dosta na postavljanju ciljeva za trening, natjecanje, utakmicu itd.

Po njegovom mišljenju sportaši su drugačiji od ostatka populacije po tome što gledaju širu sliku; gledaju napreduju li, odnosno idu li ka cilju kojeg su si zacrtali. Smatra da sportaši nastoje biti uvijek fleksibilni i prilagođavati se.

 Shvatite ovaj period ozbiljno, ali isto tako shvatite ga kao priliku. Shvatite ga kao nešto gdje imate priliku raditi na onim stvarima na kojima ne stignete kroz sezonu. Radite na sebi, radite na kondiciji te na mentalnoj pripremi. Držite se pravilne prehrane i shvatite ovo ozbiljno jer onda kada sve krene želite biti spremni. Budite odgovorni i pridržavajte se uputa! – za kraj razgovora poručio je Luka Škrinjarić

 

 

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori