Zlatni Hrgović stopama Mate Parlova!

U subotu navečer prvi put u 90-godišnjoj povijesti ovog natjecanja začula se hrvatska himna na Europskom boksačkom prvenstvu! Filip Hrgović postao je europski prvak u superteškoj kategoriji pobijedivši u finalu u bugarskom gradu Samokovu mlladog Nijemca Floriana Schulza jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca (30:27, 30:27, 30:27). Prvi i jedini Hrvat kojem je to uspjelo prije superteškaša iz BK Leonardo bio je legendarni Mate Parlov (zlatni na EP 1971. i 1973., te srebrni 1969.).

Desetak minuta prije nego je Hrgović sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem, kolegama reprezentativcima i navijačima ponosno slušao „Lijepu našu“, iz ruku predsjednika Hrvatskog bhrga2oksačkog saveza (HBS) Bone Bošnjaka brončanu medalju u poluteškoj kategoriji (već drugu u karijeri) dobio je Hrvoje Sep, još jedan izdanak BK Leonardo.

– Sretan sam što donosim zlato u Hrvatsku! Nemam još osjećaj što sam zapravo postigao, ali bit ćše bolje sutra kad se sve slegne. Drago mi je da rezultati dolaze u kontinuitetu, plasirao sam se na Olimpijske igre 2016., pa osvojio europsko zlato. Sad se nadam svjetskoj i olimpijskoj medalji. Bilo je lijepo zaokružiti posao olimpijskim odličjem – rekao je novi europski prvak.

Baš kao i u prethodna tri dvoboja na turniru, 23-godišnji Hrgović dominirao je svih devet minuta protiv njemačkog superteškaša, koji je do finala stigao nokautom protiv bugarskog prvaka. Već od prvih sekundi Filip se postavio šampionski, kao da Schulzu želi najaviti kod koga će završiti zlatna medalja. Ni bodovni suci, baš kao ni 50-ak hrvatskih navijača u Areni Samokov, nisu imali dileme. Svaka je runda završila uvjerljivo na hrvatskoj strani.

– Hrvatski boks postigao je u Samokovu izuzetan rezultat. Svaki hrvatski boksač u posljednjih 40 godina sanjao je da se njegovo ime nađe uz Matu Parlova, a Filip je dočekao upravo tu čast. Ovo je veliki korak naprijed za sve nas, posebice za Hrvoja i Filipa, te mene kao trenera. Naravno, bio bih još zadovoljniji da je i Sep osvojio zlato, ali bit će još prilike. Slijedi nam Svjetsko prvenstvo u listopadu u Kataru – rekao je trener dvojice medaljaša Leonard Pijetraj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *