Na predolimpiskoj regati u Rio de Janeru hrvatska s najjačim snagama!

Ukupno 380 broj je jedriličara koji će nastupiti iduće godine na olimpijskoj regati u isto ovo vrijeme u Rio de Janeiru. Oko 340 iz 52 zemlje nastupa ih ove godine na predolimpijskoj regati. Kvalifikacije za OI 2016. naravno još nisu gotove, pa tako neke reprezentacije nisu stigle s punim timovima. Međutim, nepoznanica nema puno. Barem što se sudionika, pa ni pretendenata na medalje tiče. No, kako će se snaći domaćini već je sasvim drugo pitanje. Marina da Gloria u zaljevu Guanabara još uvijek je, očekivano, veliko gradilište. Naznake kako će to izgledati se naziru, za ovu godine postavljeni su montažni objekti koji će poslužiti svrsi. S obzirom da jedrenje ne treba neku specifičnu kopnenu infrastukturu poput stadiona svi potrebni objekti se mogu riješiti montažno. Jedini pravi kopneni preduvjet je dovoljno veliki prostor za smještaj brodova i rampe za ulazak u more. Toga ima dovoljno, malo je zasad sve razasuto i neuređeno. Laseraši su primjerice smješteni na području platformi za suhi vez, pa između njihovih malih lasera prolaze dizalice s gliserima i prilična je buka od građevinske mašinerije na sve strane. No, to se sve stigne napraviti, rečenica koju stalno ponavljaju predstavnici Svjetskog jedriličarskog saveza je: This is a test event. Dobro, improvizacija svakako nije nešto što nam je nepoznato. Najvažniji test je more, tj. rad regatnog odbora na šest regatnih polja. Tri polja se nalaze unutar zaljeva Guanabara, a tri izvan. Tu stvari moraju funkcionirati.

 

Pitanje koje sve zanima i oko kojeg se vodi velika javna rasprava već duže vrijeme je naravno ono kvalitete vode. O tome je bilo govora i jutros na sastanku vođa reprezentacija s organizatorima, međutim neke nove odgovore nismo dobili. Voda se i dalje testira samo na bakterije, i u tom segmentu prolazi testove, međutim ono na što se ne testira su virusi, a sva istraživanja provedena mimo organizatora pokazuju da je voda vrlo zagađena i puna virusa opasnih za zdravlje.

-Kad krene kurent izlaziti iz kanala donese svakako smeće i stvarno nije ugodno, osjeti se neugodan miris. To najviše na unutarnjim poljima, na vanjskima se dosta manje osjeti i more je čišće. Kad izađem na more dosta mislim o zagađenosti i trudim se da mi more ne uđe u usta, što naravno remeti i koncentraciju. Kad si u regati zaboraviš, ali nije uopće ugodno – kazao nam je Tonči Stipanović.

 

Petero hrvatskih jedriličara, evidentnih olimpijskih kandidata, nastupa na predolimpijskoj regati od sutra do 22. kolovoza – Stipanović, Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić. Danas su svi obavili službena premjeravanja brodova i opreme i regata može početi.

– Jučer sam odradila prvi trening na moru, drugačije je, drugačija je klima, treba se prilagoditi, ali glavno da smo tu. Konkurencija naravno dobra, ostale cure su provodile tu više vremena na treningu tako da vjerujem da imaju malo više iskustva od mene u ovim uvjetima, ali dobro, nije da me nešto zabrinjava. Ovu regatu ću odraditi da provjerim sva polja, treba dobro zapisati što je i kako bilo i pripremiti se za iduću godinu – rekla je Tina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *