Sandra Perković: Rigorozni doping testovi

U elitnoj atletici, gdje pobjeda i borba često idu ruku pod ruku, hrvatska bacačica diska Sandra Perković smatra se simbolom otpornosti i predanosti. Nedavno je Perković u pronicljivom razgovoru u emisiji sa Ciganovićem rasvijetlila i manje glamurozne aspekte svoje blistave karijere.

Vrhunski sportaši podvrgnuti su nemilosrdnom nadzoru kroz česte doping testove. Perković, koju mnogi smatraju najuspješnijom hrvatskom atletičarkom govorila je o naglašavanjem potrebe za doping kontrolom u pojedinačnim sportovima kao što je atletika.

Ove stroge mjere imaju za cilj osigurati jednake uvjete za igru i osigurati da se sportaši natječu na temelju čistih sposobnosti i talenta. Perković, inače dvostruka olimpijska i višestruka svjetska prvakinja bila je izložena tim testovima.

“Prošle godine su me testirali preko 60 puta, rekla je Perković s mješavinom zadovoljstva i frustracije. Dakle, svakih četiri ili pet dana dođu kući i uzmu uzorak urina ili nekoliko puta godišnje izvade ‘krvnu putovnicu’. Analiziraju vašu krv i provjeravaju postoje li fizičke promjene”.

Dok je Perković objašnjavala sve, postalo je jasno da ove pretrage nisu samo rutina, već sastavni dio života sportaša. Proces testiranja uključuje temeljit pregled krvnog profila sportaša kao i uzorak urina. Potreban je stalan oprez kako bi se osigurao integritet sporta i zdravlje sportaša.

No, razgovor je krenuo zanimljivo kada je Perković spomenula osobnu neugodnost oko postupka testiranja. “Onda se vrata lijepo otvore i ja skinem gaćice. Svi moji prijatelji i obitelj su me pitali: Čekaj malo, gledaju te dok mokriš, a ja kažem da. Paze na tebe kako ne bi bili prevareni. To je najveći problem i definitivno predstavlja najgori dio u sportu” – dodala je Perković.

Sandra Perković: 2022. godine šesti put osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska

Perkovićina otkrića daju uvid u ranjivost koju u ovim teškim trenucima doživljavaju i najpoznatiji sportaši. Zadiranje u privatnost, neugodna situacija i osjećaj pomnog promatranja u tako intimnim trenucima naglašava i žrtvu koje sportaši podnose kako bi se natjecali na najvišoj razini.

Osim fizičkog danaka treninga i natjecanja, vrhunski sportaši poput Perkovićeve trpe mentalne i emocionalne napore koji često prolaze nezapaženo. Kontinuirano testiranje je neophodno, ali doprinosi ionako zahtjevnom načinu života. Kao navijačima, iznimno je važno razumjeti izazove iza kulisa s kojima se sportaši suočavaju u svojoj potrazi za izvrsnošću, a ova iskrena otkrića Sandre Perković o njezinom doping testu pružaju rijedak pogled na manje glamuroznu stranu sporta.

Ovo je podsjetnik da je put do slave popločan ne samo pobjedama, već i nevidljivim borbama koje putovanje sportaša čine doista nesvakidašnjim.

Inače, Sandra Perković vrlo se rano počela baviti sportom i to odbojkom i košarkom, no nakon toga se zainteresirala za atletiku.

Podsjetimo, Sandra Perković je u lipnju 2011. godine dva puta pala na doping testu, a potom ju je Hrvatski atletski savez suspendirao na šest mjeseci.

Odgovori