Trenerski put Igora Bišćana nastavlja se u Saudijskoj Arabiji

Igor Bišćan, bivši trener zagrebačkog Dinama, nalazi se u neizvjesnosti otkako je u kolovozu napustio hrvatski klub. Njegov odlazak dolazi nakon razočaravajućeg poraza u drugom krugu ispadanja. Eliminacija UEFA Lige prvaka protiv AEK-a iz Atene, veliki udarac za klub i njegove vjerne navijače. No, nogometni svijet je prepun glasina da je Bišćan pronašao novi dom, daleko od poznatog hrvatskog terena.

Dok su početna nagađanja sugerirala da će se preseliti u Sloveniju kako bi preuzeo ljubljansku Olimpiju, izvješća iz Saudijske Arabije sada sugeriraju da je spreman započeti novo poglavlje u svojoj trenerskoj karijeri, kao šef Al Shababa. Ova vijest trenutno čeka službenu potvrdu, ali ako se obistini, mogla bi najaviti uzbudljivu avanturu hrvatskog taktičara na Bliskom istoku.

Bišćanov mogući odlazak u Saudijsku Arabiju znači preokret za izbornika koji je sigurno prošao kroz teško razdoblje u karijeri. Kada je napustio zagrebački Dinamo samo nekoliko dana prije ključne kvalifikacijske utakmice Europske lige protiv Sparte iz Praga, bilo je jasno da je njegov mandat u hrvatskom klubu završio burno. Ispadanje iz kvalifikacija za Ligu prvaka i spor start u domaćem prvenstvu, koji je Dinamo ostavio osam bodova iza tadašnjeg Hajduka, igrao je središnju ulogu u njegovom odlasku.

Čini se da je Igor Bišćan danas, međutim, spreman pomladiti svoju trenersku karijeru u dinamičnom i natjecateljskom nogometnom okruženju. Al Shabab, klub od kojeg se očekuje da će ga dočekati, pravi zaokrete u nogometu Saudijske Arabije. Naime, klub je napravio značajne promjene tijekom ljetnog prijelaznog roka, dovodeći Habiba Dialla iz Strasbourga za 18 milijuna eura i Yannicka Carrasca iz Atletico Madrida za 15 milijuna eura. S ovim priljevom talenata, klub ima za cilj podići svoj status u ligi Saudijske Arabije, trenutno držeći 12. poziciju.

Ako se izvješća pokažu točnima, Bišćan će se pridružiti sve većem bratstvu hrvatskih trenera koji rade svoj posao u Saudijskoj Arabiji. Slaven Bilić već je na čelu Al Fateha, a Igor Jovičević vodi Al Raed, čime je regija postala žarište hrvatske nogometne ekspertize.

Novi početak daleko od Hrvatske

Ovo novo poglavlje u Bišćanovoj karijeri označava novi početak i priliku da se iskupi nakon neuspjeha u zagrebačkom Dinamu. Njegov pedantan pristup u odabiru prave destinacije svjedoči o njegovoj predanosti trenerskoj profesiji. U nepredvidivom svijetu nogometnog menadžmenta, gdje te danas slave, a sutra možeš ostati bez posla, Bišćanova odluka bila je sračunat potez kojim je osigurao svoju budućnost i pridonio razvoju nogometa u Saudijskoj Arabiji.

Superliga Saudijske Arabije nedavno je postala atraktivna destinacija za igrače i trenere, nudeći natjecateljski nogomet, financijske poticaje i priliku za izlaganje talenta na međunarodnoj sceni. Zemlja je značajno uložila u nogometnu infrastrukturu, čime je privukla nogometne stručnjake iz cijelog svijeta da istraže mogućnosti Bliskog istoka.

Osim GNK Dinama, Igor Bišćan, vodio je i klubove poput Rijeke, Olimpije i Rudeša.
Foto Slobodna Dalmaciija

Dok čekamo službenu potvrdu imenovanja Igora Bišćana za šefa Al Shababa, imamo osjećaj iščekivanja i znatiželje kojim putem će ići njegova trenerska karijera. Ne može se poreći da njegovo bogato iskustvo i stručnost mogu značajno doprinijeti razvoju i rastu prekrasne igre u regiji u kojoj nogomet postaje sve važniji.

U ovoj novoj pustolovini, Bišćan bi mogao imati priliku ostaviti neizbrisiv trag u Al Shababu i nogometu Saudijske Arabije, jer započinje svoje putovanje kako bi dokazao da njegove trenerske vještine prevazilaze granice i da je svaka nova prilika prilika da ponovno otkrijete sebe i ostvarite novi uspjeh. Dok se još čeka potvrda, nogometni svijet u Hrvatskoj s nestrpljenjem čeka kamo će Igora Bišćana odvesti trenerski put.

Odgovori