Zdravko Mamić: “Ovo je nova etapa Dinama u pokušaju preoblikovnja kluba!” (video)

U ponedjeljak su u prostorijama zagrebačkog kluba zasjedala ključna tijela GNK Dinama. Tako su prvo sjednicu imali članovi Izvršnog odnosno Nadzornog odbora, a potom je u VIP ložama Maksimira održana redovna Skupština.

Izvješće skupštini o poslovnom, sportskom i financijskom rezultatu za 2014. godinu podnio je predsjednik Uprave Zdravko Mamić– Prihodi su u 2014. iznosili 120.725.071 kn, a rashodi su bili 211.372.783 kn što znači da je ostvaren knjigovodstveni manjak od 90.647.712 kuna. Bitno je napomenuti da je amortizacija iznosila 36.101.366 kn.

– Manjak će biti pokriven viškovima koji su bili ostvareni u prethodnih godina i budućim potraživanjima koja na dan 31.12.2014. iznose 202.425.000 kuna (odnose se na buduća potraživanja od transfera za igrače: Vrsaljko, Kovačić, Jedvaj, Brozović, Čop i Halilović). Bitno je napomenuti da u ovu bilancu ne ulazi oko 90.000.000 kuna od prodaje Čopa i Brozovića – rekao je Zdravko Mamić pa nastavio:

– Klub posjeduje izniman kapital u mladim igračima koji nije knjižen u ovoj bilanci, a koji će donijeti mnogo sportskih uspjeha, a samim time i financijska sredstva. Pod tim kapitalom se mislim na najbolje mlade igrače kao što su: Pjaca (20), Henriquez (20), Šimunović (20), Hodžić (19), Gojak (18), Cekici (18), Fiolić (18), Ćorić (17), Olmo (16) i ostali. To su igrači koji su već danas u prvoj momčadi i na njima temeljimo budućnost našeg kluba: prije svega sportsku koju će nam ovi mladići uljepšati, a budući da živimo od prodaje onda će jednoga dana i financijski doprijeniti klubu. Naša škola više nije jedna od šest najboljih u Europi nego bi rekao da je najbolja u Europi. Jednostavno ne postoji klub u Europi koji je proizveo toliko igrača koji igraju za prvu momčad kluba.

 Godina za -4, Dinamo kao temelj hrvatskog nogometa

Nastavio je izvršni predsjednik o sportskim rezultatima: – Može se govoriti o kontinuitetu. Imamo devet titula zaredom, a ove godine ćemo slaviti i desetu.  U Europi devet godina igramo skupine europskih natjecanja i jednostavno ne postoji nijedan primjer u Europi kluba koji ima takav kontinuitet kao mi. Ima boljih klubova od nas, ali oni imaju uspone i padove.

– Da me sada pitate želim li isto u idućih deset godina moj odgovor je: ne. Osobno me ne zanima osvajati prvenstva i Kupove u Hrvatskoj, a u Europi igrati kao sada. Silno bih želio da smo još bolji i da europski budemo jači. Rekao bih da je ove godine ocjena naše sezone -4 jer nismo osigurali proljeće, a izgubili smo i nešto novca jer smo u Europsku ligu ušli kroz dodatne kvalifikacije. Velim, iako smo u skupini osvojili šest bodova ocjena je -4.

– Često se zanemaruje i ne valorizira činjenica da nema Dinama – nema naše reprezentacije. U Milanu je protiv Italije od 14 igrača njih 11 prošlo kroz Dinamo. U Brazilu je od 23 igrača na Svjetskom prvenstvu njih 18 prošlo kroz Dinamo. U reprezentaciji 1998. godište svi su naši i mi bi se zbog toga trebali sramiti? Pa ti dečki su bili prvaci svijeta u Manchesteru. Jako je važna uloga Dinama u opstojnosti našeg nogometa i uspjesima hrvatske reprezentacije.

 Nova etapa: Pokušaj preoblikovanja kluba

Predsjednik Uprave Dinama rekao je u kojem će smjeru Dinamo ići u budućnosti: – Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Prvo, uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub. Druga stvar je financijski fair play. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao sada mi, može tri godine zaredom biti maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga. Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje.

– Iako smo mi napravili lavovski dio posla i sve ove godine bili odgovorni te smo klub u zadnjih 15 godina izvukli iz ozbiljnih problema sadašnjost nam to sve danas baš ne prizna. Stalno nas se destabilizira, “familijarna prćija” i slično… E pa dobro. Idemo u proces preoblikovanja pa ćemo, nadam se, ponuditi na tržište dionice Dinama i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije – imat ćemo mir, znati tko su dioničari, dobiti svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Ako ne uspije mi smo u prošlih 15 godina pokazali da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to u budućnosti. Jednostavno nam nitko neće moći spočitavati da nisu dobili priliku – ispričao je Zdravko Mamić.

Potom je glavni direktor kluba Tomislav Svetina objasnio etape po kojima će ići preoblikovanje: – Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na sviijetu uz suradnju s jednog od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj: Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti.

– Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to grad Zagreb. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo će moći kupiti dionice kluba – zaključio je glavni direktor kluba.

Naravno, bit će još mnogo pitanja za novosti i smjer u kojem će ići Dinamo, a o svemu ćemo detaljno izvještavati putem službene stranice kluba i ostalih kanala…..priopčili su iz Dinama

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *