Na današnji dan prije 43 godina rođena najbolja hrvatska odbojkašica svih vremena

Na današnji dan 1977. godine rođena je naša najbolja odbojkašica u povijesti Barbara Ružić Jelić, koja je već više od 10 godina u mirovini. Njeni roditelji bili su privrženi odbojci, stoga je logično bilo da Barbara Ružić Jelić odabere isti put. Brzo je napredovala kao igračica, s 14 godina dospjela je u seniorke zagrebačke Mladosti. Tri godine poslije već je stigao poziv u inozemstvo. U pitaju je bio klub Denso u Japanu, blizu grada Nagoye.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija 1990-ih godina prolazila je kroz vrlo uspješno razdoblje, triput zaredom djevojke su osvajale srebrnu medalju na Europskom prvenstvu (Nizozemska 1995., Češka 1997. i Italija 1999. godine). Barbara Ružić Jelić je triput u nizu osvajala nagrade za najbolju europsku odbojkašicu (1998., 1999. i 2000.). Na Olimpijskim igrama u Sydneyu izborila je četvrtfinale te je također bila izabrana kao najbolja igračica. Nakon Japana igrala je u Italiji i Turskoj.

Svoju karijeru privremeno je prekinula u sezoni 2000/01., kad je rodila kći Zaru. Zatim se vratila i odigrala još nekoliko godina, a onda je 2004. došao kraj njenoj odbojci, sve do Europskog prvenstva u Hrvatskoj 2005., kad je na očev poziv pomogla našim odbojkašicama da dođu do osmog mjesta, prenosi 24sata.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Foto: Screenshot/Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *