Braća Sinković: „Bojali smo se da se ove godine nećemo moći uopće natjecati“

Zbog pandemije koronavirusa sportašima je bilo zabranjeno trenirati pa su ponajbolji svjetski veslači s oduševljenjem dočekali odluku Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite o otvaranju sportskih objekata za sportaše prve i druge kategorije. Jedni od njih su i olimpijski pobjednici Valent i Martin Sinković, braća koja su nanizala puno uspjeha u veslačkoj disciplini dvojac bez parića. Nakon što su osvojili sve što se osvojiti da, odlučili su odbaciti dva vesla i zaveslati u dvojcu bez kormilara.

Za vrijeme karantene, kondiciju su održavali vozeći sobni bicikl i na ergometru. S obzirom na to da zimi zbog hladnoće i vrlo često zamrznutog jezera ne mogu imati treninge na vodi ovo im je došlo kao neki produženi zimski period. Za pripreme su im jako važni i treninzi snage, pa su ponekad i to radili kod kuće, a poseban je fokus na jačanju noga i jačanju mišića leđa kako ne bi došlo do ozljeda.

Budući da je do nedavno sport u potpunosti stao, bojali su se da se ove godine neće moći uopće natjecati. Ističu da je teško trenirati kad nemaš neki cilj za što se pripremaš, ne znaš kako formu tempirati, kad ne znaš što te čeka. Sada, nakon dugo vremena, imaju neki datum za koji se mogu pripremati. Jedva su dočekali prvi trening jer 5 tjedana nisu bili na vodi. Kažu kako je proljeće najljepše razdoblje za treniranje na vodi jer nije prevruće, stoga tada najviše uživaju. Ističu i jedan minus, a to su žuljevi na rukama koji se pojave nakon što dugo nisu bili na vodi.

U listopadu ih čeka Europsko prvenstvo, u razgovoru s nama otkrivaju hoće li se stići pripremiti:

Kao i uvijek poseban naglasak na pripremama ćemo staviti na tehniku, dosta smo daleko dogurali i možemo se posvetiti detaljima. Nadamo se samo da će sve proći bez ozljeda. Ovo EP će nam jako dobro doći jer ćemo imati za nešto trenirati cijelo ljeto što će nam u konačnici pomoći i za Olimpijske igre. Europski veslački odbor i organizacijski odbor odredili su 31. srpnja 2020. kao rok za konačnu odluku o održavanju EP.

Kao najdraži uspjeh u svojoj karijeri izdvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Riju, kažu da je osjećaj nezamisliv te da se sve ono za što su radili četiri godine isplatilo. Martin nam je otkrio jednu zanimljivost, njegova neostvarena želja je skočiti padobranom. Nada se da će ju ostvariti, ali nakon završetka veslačke karijere. S druge strane, Valent bi se volio okušati u golfu zato što vidi da je zarazan, kaže da tko god krene, ne prestaje, pa vjeruje da ima neku svoju čar koju tek treba otkriti.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Foto: Neven Fistrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *