Ozljeda Brune Gode ostavlja Rijeku pred obrambenom dilemom

Ulaskom u 16. kolo SuperSport HNL-a, Rijeka se našla u teškoj poziciji jureći za vodećim Hajdukom. Momčad Željka Sopića ove je sezone pokazala izvanredne igre, neporažena je u devet utakmica i s pet pobjeda i četiri remija osigurala zasluženo drugo mjesto na ljestvici SuperSport HNL. No čini se da je riječki put pun izazova, pogotovo u obrani. Posljednji udarac dolazi u obliku razočaravajućih vijesti vezanih uz 25-godišnjeg lijevog beka Brunu Godu, koji je jesenas bio jedan od najistaknutijih igrača Rijeke.

Ova sezona bila je obilježena nizom ozljeda, od slomljenog nosa u sudaru s Lokomotivom do ozljede ramena zadobivene u brutalnom derbiju protiv Dinama. Izgledi za Godin oporavak su loši i sumnja se da će moći raditi ostatak ove godine. Gubitak tako važnog igrača svakako je udarac za Željka Sopića, koji će sada morati dočekati izazove sezone bez jednog od svojih jakih obrambenih igrača.

S obzirom na izvrsne igre ove sezone, izostanak Gode ostavit će veliku rupu u sastavu Rijeke. Uz dva pogotka u prvenstvu i još dva u kvalifikacijama za Ligu konferencija, Goda je bio ključni čimbenik uspjeha Rijeke. Upisao je četiri pogotka i jednu asistenciju u ukupno 18 utakmica, pokazujući svoju svestranost i učinak na obje strane terena.

Zbog izostanka Gode, Sopić će morati promijeniti obrambenu postavu. Teret pozicije lijevog beka pada na pleća Marijana Čabraje koji se nedavno vratio u formu nakon oporavka od ozljede. Dok Čabrajin povratak dodaje snagu momčadi, slijediti stope igrača poput Gode neće biti lako.

Bruno Goda je pet godina proveo u dresu NK Slaven Belupa.

Druga Sopićeva opcija je korištenje Smolčića na poziciji lijevog beka. Možda to nije Smolčićeva prirodna pozicija, ali polivalentnost je vrijedna roba u nogometu i momčad će morati učiniti sve što je u njenoj moći da nadoknadi Godin izostanak.

Osim Gode, Rijeka se neće u sljedećem susretu s Varaždinom moći osloniti i na reprezentativca Marca Pašalića. Pašalić, koji je sakupio tri žuta kartona, bit će prisiljen odsustvovati, što će Sopiću dodatno otežati izbor. Budući da je Rijeka pred ovim izazovima, sljedeća utakmica protiv Varaždina bit će lakmus test snage i otpornosti momčadi.

Sopić će se morati osloniti na kolektivnu snagu momčadi kako bi premostio nedostatak ključnih igrača i ostao u borbi za vrh SuperSport HNL. Nedaće zbog ozljeda i suspenzija česta su tema u svijetu sporta, a uspješne timove često određuje njihova sposobnost prilagodbe i nadvladavanja. Reakcija Rijeke na izostanke Brune Gode i Marca Pašalića nedvojbeno će oblikovati priču njihove sezone.

Put koji je pred nama može biti težak, ali upravo u trenucima poput ovih pojavljuju se pravi natjecatelji, spremni suočiti se s nedaćama i dokazati svoju snagu na terenu.

Odgovori