(VIDEO) Nenad Črnko: „Mislim da se kroz sport možemo boriti protiv pandemije“

Vlada je popustila mjere te u Hrvatskoj od ponedjeljka vrhunski sportaši krenuli su s treninzima. Počinju treninzi sportaša u 1. i 2. rangu natjecanja (profesionalni sportaši), stoga smo u studio ugostili člana izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, Nenada Črnka koji je ujedno i predsjednik HNK Gorice.

HNK Gorice krenuo je s treninzima te ističe da su ovu situaciju iskoristili kako bi uredili dodatno stadion. Kaže da su sanirali terene te postavili sjedalice na istočnu tribinu. Nenad Črnka otkrio je jednu zanimljivost, a to je da je stadion dobio potvrdu UEFA-e za kategorizaciju s tri zvjezdice. Također, Nenad Črnka govori kako je u ovom trenutku cilj da se pokuša pronaći način i termin da se 1. HNL završi. Ovisno o Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske te o popuštanju mjera opreza, možda se 2. i 3. HNL završi čisto iz nekakve logike punjenja lige, objašnjava predsjednik HNK Gorice.

Meni je drago da je javnost počela shvaćati da mi ne radimo posao bezveze, nego jednostavno radimo u interesu hrvatskog sporta i nogometa te da smo jedna ozbiljna institucija i da u svakom koraku i odlukama koje provodimo i donosimo razmišljamo dugoročno, ne za sutra, nego za godinu ili dvije unaprijed. – ističe Črnka

Kaže kako će sport u ovom trenutku sigurno biti drugačiji te da će sigurno ne samo klubovi i sportaši, već i ljudi u pozadini i logistici morati prihvatiti nove uvjete u organizaciji i na terenu. Isto tako smatra da je potrebno godinu do dvije da se poslože sve aktivnosti, pogotovo financijske u klubovima. Posjetili smo i stadion Rujevica u Rijeci te razgovarali s Ivanom Manceom. Istaknuo je kako novac koji dolazi od TV prava je apsurdno mali. Više informacija ovdje.

U nastavku emisije Davor Užbinec o nastavku ABA lige i odabiru Eurolige. Smatra da je ABA liga dobar projekt, no da ipak treba napraviti određene promjene. S nama je i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić koji je govorio da se sportaši s invaliditetom uvijek nalaze pred većim izazovima i u redu je da su jednaki kao ostali naši olimpijci. I u ovim trenucima kada je sport ipak u drugom planu, svejedno se vidi da sport puno doprinosi cjelokupnom društvu, ističe Ratko Kovačić. Vjeruje da će prvo sportaši savladati ove tegobe s pandemijom te da će sigurno biti problema oko organizacije velikih natjecanja. No, i da ćemo iz ovoga izaći još snažniji.

Svratili smo i do Hrvatskog paraolimpijskog atletičara Matije Sloupa koji je svjetski rekorder u bacanju diska u kategoriji atletičara s niskim rastom s daljinom od 27. 87 metara. Njegovu životnu priču pročitajte ovdje.

 

Cijelu emisiju pogledajte u donjem videu.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *