Vlada RH usvojila značajne mjere za pomoć sportu; Krešimir Šamija: „Vjerujem da je ovo prilika za katarzu!“ (video)

Vlada Republike Hrvatske u ovoj izvanrednoj situaciji, koja je zatekla cijeli svijet, na prijedlog Središnjeg državnog ureda za šport je donijela zaključak u vezi mjera pomoći u sustavu športa uslijed pandemije koronavirusa i predložila dopune Zakona o sportu. Preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za šport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći športskim klubovima kako bi se ublažile posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Zakon o sportu glavna je tema emisije, a po prvi put gostovao je dr. sc. Krešimira Šamija, zamjenik državnog tajnika SDUŠ-a. Za početak, komentirao je značajne mjere Vlade RH za pomoć sportu kako bi se očuvalo ono najvažnije, a to su radna mjesta. Govori kako se mjera odnosi na poslodavce u sportu, klubove, sportske saveze, sportske zajednice koje plaće za trenere osiguravaju i sredstava koja i nisu javna sredstva.

Zamjenik državnog tajnika SDUŠ-a spominje da je ove godine 40 milijuna kuna bilo planirano za natječaje, poticanje lokalnog sporta, projekt Hrvatska pliva te projekt izgradnja infrastrukture. No, svi natječaji zbog trenutne situacije koja je pogodila cijeli svijet su obustavljeni. Također, od 424 milijuna kuna planiranih u 2020. godini, 224 milijuna kuna iz igara na sreću planirano je za pet krovnih organizacija: Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski akademski sportski savez, Hrvatski školski sportski savez te Hrvatski sportski savez gluhih.

Oni su financirani isključivo iz sredstava igara na sreću, s time da je jedan dio, temeljem sektorske analize, po prvi puta u 2020. godini planiran i za dva natječaja, odnosno projekt Hrvatska pliva i natječaj poticanja lokalnog sporta. Ističe da vjeruje kako je ovo prilika za katarzu te da je ova trenuna situacija pomogla da se ne nađu u problemu. Smatra da nacionalni program sporta, nacionalni informacijski sustav u sportu te još bolji i kvalitetniji zakon na korist sustava sporta mogu samo gurat da nastavimo put hrvatskog sporta.

Nadalje, razgovarali smo i s našom 24-godišnjom Lucijom Mlinar, hrvatska reprezentativna odbojkašica, koja se pronašla u jakoj njemačkoj ligi koja je ipak puno jača od Mađarske, Belgijske i Hrvatske lige u kojima je ranije gradila karijeru. Klikom na poveznicu pogledajte cijeli intervju.

U drugom dijelu 602. emisije gostovali su direktor Sportskih novosti Mario Zorko i predsjednik  Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja. Zrinko Čustonja je pohvalio Središnji državni ured za šport jer su brzo reagirali te pronašli način na koji će pomoći hrvatskom sportu u vrlo konkretnim mjerama. Direktor Sportskih novosti nadovezuje se:

Ne znam koliko možemo biti mirni. Ovo su ipak interventne mjere, toliko da se premosti ovaj najteži period kada je praktički paraliza sporta, ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Naravno da svi sportaši jedva čekaju da se normaliziraju okolnosti da bi se ponovno mogli posvetiti sportskim natjecanjima.

Predsjednik  Hrvatskog akademskog sportskog saveza objašnjava kako trenutna situacija pokazuje krhkost našeg sustava te koliko smo zapravo slabi, a ne jaki koliko mislimo da jesmo. Također, pokazuje koliko je hrvatski sport ovisan o javnim sredstvima.

Mi trebamo još uvijek uvjeriti, kao sustav sporta, hrvatske građane da budu spremni dati u sport, da budu spremni kupiti ulaznicu, da budu spremni potrošiti na dres, šal i tako dalje. To je još uvijek problem hrvatskog sporta.

Mario Zorko ističe da nas nakon pandemije koronavirusa čeka restart sporta. Vjeruje da će Stožer civilne zaštite RH usvojiti prijedloge Državnog ureda za šport da se krene s treninzima, prvo u pojedinačnim sportovima. Za kraj emisije vodimo vas u Osijek gdje nas čeka prvakinja Hrvatske u dugom triatlonu Maja Urban. Više detalja pogledajte ovdje.

 

Cijelu emisiju pogledajte u donjem videu.

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *