Narušen odnos na relaciji Dinamo-HNS

U hrvatskom nogometu niti sva priopćenja nisu ista niti imaju isto značenje. No i prije početka ovoga komentara u glavi mi je bila ona čuvena stara poslovica TKO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI i to je u redu, ali kada se ljuti onaj tko pobjeđuje e onda tu nešto dublje ne štima. Nakon derbija s Hajdukom u srijedu čelništvo GNK Dinamo uputilo je prosvjednu notu čelnim ljudima HNS-a pozivajući ih na red i prozivajući ih za sve i sva i upozoravajući i upirući prstom koliko je Dinamo donio kući hrvatskog nogometa i hrvatskim prvoligašima koji bi bez modrih bili kruha gladni.

Nebrojena priopćenja pisao je Hajduk i njihova je borba nalikovala na onu Don Quijotea sa vjetrenjačama, priopćenja je pisala i Rijeka čiji navijači nikada neće zaboraviti oružanu pljačku u ime viših političkih interesa 26. svibnja 1999. U sezoni 2011/2012 trener Rijeke Alen Horvat povukao je momčad s terena na Maksimiru zbog očitog i opetovanog sudačkog natezanja za jedine prvake Hrvatske. Priopćenja je pisao i Osijek pa je zbog jednog takvog i abdicirao tadašnji predsjednik bijelo plavih Mario Meštrović jer nije htio u svečanu ložu pustiti Davora Šukera, niti ju je htio dijeliti sa Brendom.

Po čemu onda ova tužbalica edukativnog karaktera koja je odapeta iz Maksimirske 128 ima drugačiji karakter. Pa čak i površnom poznavatelju stanja stvari u hrvatskom nogometu jasno je da to znači da je narušen zen koji je vladao na relaciji Dinamo – HNS. Narušio ga je novi energični predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, ali i ljudi koji mirno rade i stvaraju poput predsjednika Gorice Nenada Črnka ili direktora Slaven Belupa Zvonimira Šimunovića.

Dinamo je u onom priopćenju poručio dosta je ali nije pojasnio čega, dali vođenja sudaca Vrhovnog suda na utakmice reprezentacije ili upravljanja na daljinski hrvatskim nogometa, jer tko ne zna da je centar nogometne moći u Međugorju zalutao je u sport.

Razumljivo mi je da je Zoran Mamić nervozan, ipak se opet spominje neko drugo suđenje, ali ne na zelenom travnjaku, ali ne razumijem čime ga je to razočarao prijatelj a ne poznanik Ivan Bebek.. Pa veze dinastije Bebek sa protežiranjem Dinama ili Croatije sasvim je svejedno vraćaju nas opet na 26. svibnja 1999….pokušajte se samo sjetiti izjave tadašnjeg šefa sudačke organizacije Veselka Bebeka nakon spomenute utakmice Rijeke i Osijeka. Taj je čovjek na moju žalost nastanjen u istom gradu kao i ja.

O navijačkim i hazarderskim sklonostima Bebeka mlađeg sada i ovdje ne bih jer bi nas to odvelo u nekom drugom smjeru.

Činjenica da su do daljnjega, koliko čujem do kraja sezone suspendirani glavni sudac utakmice Istra – Slaven Igor Pajač, glavni sudac utakmice Dinamo – Hajduk Marijo Zebec i VAR sudac u Puli Marko Matoc čak niti njima neće nanijeti preveliku štetu.

Dinamo čak neće platiti niti novčanu kaznu pa me čudi da im nisu uputili ispričnicu i zahvalnicu, a uplatnice će poslati Črnku i Šimunoviću, o tome što će s Mamićem u jednoj od njegovih funkcija za sada mi nije poznato.

Kada se sve zbroji i oduzme nažalost ostati će uspomena na to da se u Hrvatskoj nekada plaćalo za pošteno suđenje.

Odgovori