Dalić ponovno bojkotirao izbor “FIFA The Best”

Iznenađujućim potezom koji se nastavlja na prošlogodišnje postupke, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odlučio je da više neće sudjelovati u izboru ‘FIFA The Best’ za najboljeg igrača u 2023. godini.

Proces selekcije uključuje sljedeće: Glasuju kapetani i izbornici reprezentacija, no Dalić jedini nije glasovao. Ovaj nekonvencionalni prosvjed proizlazi iz Dalićevog dubokog uvjerenja da hrvatski nogometaši ne dobivaju zaslužena priznanja na svjetskoj sceni, osobito od FIFA-e. Dalić je otvoreno prokomentirao svoju odluku i izrazio nezadovoljstvo zbog percipiranog manjka poštovanja međunarodnog nogometnog tijela prema hrvatskom nogometu.

Dalić je u izjavi za Večernji list rekao: “Mi smo po rezultatima svjetska velesila, ne samo u nogometu nego u mnogim sportovima. Imali smo sjajne igrače poput Ivaniševića, Kostelića, a tretman naše nogometne reprezentacije je po meni jako loš i poražavajući. Dva svjetska prvenstva u četiri godine. Uspjesi reprezentacije, uključujući medalje i uspjeh u Ligi nacija, nisu doveli do očekivane razine priznanja.

Dalić je ustvrdio da je Hrvatska među najboljim nogometnim reprezentacijama na svijetu, ali da je u posljednje tri godine došlo do značajnog nedostatka priznanja svjetskih nogometnih tijela, posebice FIFA-e. Srž Dalićevih prosvjeda vrti se oko uvjerenja da je Hrvatska, kao relativno mala zemlja, postigla zapažene nogometne uspjehe i da bi trebala biti uzor svijetu.

Naglasio je da “mi to nismo kupili, nitko nam to nije poklonio. Imamo pravo na to. “Zato sam bojkotirao izbore, jer bi nas FIFA trebala priznati. Hrvatska treba biti primjer male zemlje koja postiže velike stvari u svijetu nogometa. Istaknite nas!”.

Dalić: Moguć odlazak sa klupe hrvatske reprezentacijeDalić: Moguć odlazak sa klupe hrvatske reprezentacije

Dalić ostaje odlučan tražiti priznanje za postignuća naših igrača i nogometne zajednice naše zemlje. Iako prihvaća mogućnost kazne, inzistira kako ima veći razlog tražiti poštovanje prema hrvatskom nogometu nego bilo kakav osobni utjecaj.

Podsjećamo, FIFA je dodijelila nagrade za ‘FIFA The Best’ za sezonu 2022/2023. Velikan argentinskog nogometa Lionel Messi osvojio je prestižnu titulu po treći puta pobijedivši svoje rivale Erlinga Haalanda i Kyliana Mbappéa.

Razdoblje evaluacije za nagradu je od 19. prosinca do 20. kolovoza 2023., isključujući razdovlje Svjetskog prvenstva. Messijev prelazak iz PSG-a u Inter Miami dodao je atraktivan zaokret njegovoj pobjedi.

Dok Dalićevi prosvjedi i dalje odjekuju nogometnim svijetom, ostaje temeljno pitanje hoće li FIFA i druga međunarodna nogometna tijela poslušati njegove pozive na veću afirmaciju hrvatskog nogometa.

Izbornikova odlučnost da se zauzme za svoju momčad i svoju zemlju odražava njegovu duboku želju za jednakošću i priznanjem na svjetskoj nogometnoj pozornici, osjećaj koji odjekuje daleko izvan granica Hrvatske.

Odgovori