Teniska priča Dine Prižmića

Dino Prižmić, 18-godišnjak iz Splita iz Hrvatske, ostavio je ljubitelje tenisa u čudu jer je pokazao nevjerojatnu vještinu i odlučnost u prvom kolu Australian Opena protiv nikog drugog do svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

Dok je svijet tenisa uzbuđen zbog Prižmićevog postignuća, obožavatelji su željni saznati više o mladom čudu koje već privlači pažnju izvan terena unatoč svojim godinama. Prižmić je rođen 5. kolovoza 2005. od roditelja Borisa i Nataše.

Njegov put u tenis započeo je sa sedam godina. Odgojen u Splitu, gradu kojeg Hrvati poštuju jer je iznjedrio teniske legende poput Nikole Pilića, Gorana Ivaniševića i Maria Ančića, Prižmić je u početku bio vučen između tenisa i popularnijeg sporta nogometa. Igrom sudbine, pod utjecajem teniskih treninga njegove sestre Barbare, odlučio se odlučiti za tenis umjesto nogometa. To je bila odluka koja je postavila temelje za njegovu karijeru.

Prižmić je u ranijem intervjuu za hrvatske medije otkrio svoje prve sklonosti prema nogometu i pričao o svom boravku u NK Pomak u Pojišanu. No fascinacija tenisom, sportom koji je oblikovao karijere njegovih heroja iz rodnog grada, bila je ono što mu je na kraju zarobilo srce i dovelo ga na teniske terene Firula u Splitu.

Prižmićeva majka Nataša opisala ga je kao odlučnog i tvrdoglavog mladića te istaknula njegovu predanost ostvarenju svojih ciljeva. Također je naglasila njegovu brižljivu pozornost na prehranu, preferirajući prehranu bogatu voćem i povrćem, a posebno voli krvavi biftek.

Prižmićev uspon u središte pozornosti počeo je prije tri godine, kada je s 15 godina osvojio juniorski turnir u Mostaru. No, tek je 2023. godine, nakon pobjede na Challengeru u Banjoj Luci, privukao pažnju teniskih entuzijasta. Nažalost, prošle godine nisu samo njegove vještine dospjele na naslovnice, već i sukob s Damirom Džumhurom, koji ga je optužio za nesportsko ponašanje, unio je neočekivani zaokret u njegovu karijeru.

Novak Đoković i Dino Prižmić nakon odigranog meča na Australian Openu-uNovak Đoković i Dino Prižmić nakon odigranog meča na Australian Openu-u

Na terenu između Prižmića i Džumhura došlo je do žestokih rasprava, koje su uključivale omalovažavanje i vrijeđanje koje vrijeđa sportski duh. Unatoč sukobima, Prižmić je uspio zadržati svoj fokus i nastavio je rasti na ljestvici, neustrašiv povremenim kontroverzama koje dolaze s natjecateljskim svijetom profesionalnog tenisa.

Prižmić nudi širok spektar interesa izvan teniskih terena. Strastveni ljubitelj borilačkih vještina, posebice MMA-a i slavnog UFC-a, njegov omiljeni borac je nitko drugi do bivši svjetski prvak u poluteškoj kategoriji Kamaru Usman.

Prižmić se nedavno preselio iz rodnog Splita u Zagreb kako bi brže napredovao u teniskoj karijeri. Nakon impresivnog nastupa protiv Đokovića na Australian Openu, Prižmić ne samo da je zaslužio poštovanje teniskih legendi, već je i sam Đoković pljeskao njegovom neosporivom talentu.

Trenutačno rangiran na 178. mjestu na ATP ljestvici i sa zaradom u karijeri od nešto više od 100.000 eura, mladi Hrvat spreman je ciljati na veće visine, nadograđujući svoj trenutni rekord 3-6 na ATP turnirima, odnosno omjer od 3 pobjede i 6 poraza. Dok teniski svijet željno iščekuje uspon Dina Prižmića, zvijezda u usponu ne samo da oduševljava na terenu, već je i izdržljiv igrač sposoban svladati izazove i ostaviti nezaboravan dojam. Mnogi stručnjaci u tenisu Prižmića vide i pri vrhu ljestvice svjetskog tenisa.

Odgovori