Luka Milanović: „Sport je stao, ali sportaši ne bi smjeli do kraja stati!“

U 598. izdanju emisije govorit ćemo o utjecaju COVIDA-19 na tijelo sportaša i kakva je objektivna mogućnost da se uopće naša prvenstva odigraju do kraja. Profesor Luka Milanović s Kineziološkog fakulteta gostovao je u nedjelju u emisiji Sport nedjeljom te komentirao borbu između koronavirusa i sporta.

Sport je stao, sportaši djelomično jesu stalo, ali ne bi smjeli do kraja stati. Sportaši treniraju kod kuće, neki od njih treniraju i na otvorenom, što je sigurno poželjno zato što sposobnosti padnu. Nakon dva tjedna stanke puno sposobnosti padne. Naravno, ako se krene s treningom te sposobnosti se i vrate relativno brzo. Za sportaše je jako važno da održavaju svoje tijelo i kroz kućne treninge i kroz treninge vani. – objasnio je Milanović

Nekoliko sportaša je pozitivno na koronavirus, a koliko je to opasno za njih profesor kaže da ono što je sigurno jest da je njihovo tijelo otpornije i imunitet je na višoj razni, pa vjeruje kako će mali broj njih imati malo jače simptome. Kada se posloži tjelesna aktivnost, san i pravilna prehrana imamo puno veće šanse da imamo otpornije tijelo, izjavio je Milanović.

Ističe da male vježbe kod kuće definitivno mogu pomoći, neovisno o djelu godine i trenutnom stanju s bolestima. Tjelesna higijena je nešto što je jako važno, to može biti 10 minuta kućnog treninga na tepihu ujutro ili navečer.

Na pitanje ima li smisla nadati se nastavku prvenstva, evo što odgovara:

Vjerojatno je ovo najsigurnije da se sve prekine na mjesec dana, možda čak i na duže vidjeti ćemo, kako bi se smanjili rizici maksimalno. Mislim da je ovo bilo realno i za očekivati da se prekine, samo je pitanje koliko će taj prekid trajati. Ja se nadam samo da će trajati mjesec dana, a ako bude samo mjesec dana i u tom slučaju će rizik biti povećan jer će opterećenje utakmica biti značajno veće.

Također, gostovali su i odbojkaški akteri koji su prvi donijeli odluku da se PH završava, a i oni koji to osporavaju. Ante Baković, predsjednik HOS-a i sportski direktor HAOK Mladost, Darko Antunović naši su gosti. Za više informacija kliknite ovdje.

Osim toga, govorimo o karateu, osoba s posebnim potrebama, gost emisije je i nogometni trener Romeo Jozak, a od ove emisije, vježbamo s našim gledateljima i sugeriramo najbolje vježbe za tijelo.

 

 

 

 

Piše: Antonia Rihtarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *